Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

”Svenska folket kräver: Sparka Annie Lööf”, basunerar dagens Aftonbladet ut på förstasidan. Det låter ju allvarligt. Vad är det som har hänt? Har drivor av besvikna väljare traskat i demonstrationståg till Rosenbad, och där skrikit ut sitt avskedskrav, i vredesmod över bristen på regelförenklingar för småföretagen?

Nja. Inte riktigt. Vad som egentligen har hänt är att AB på egen hand har beställt en opinionsundersökning som frågat 1 025 personer om Reinfeldt bör ombilda regeringen, och vilka ministrar som bör bytas ut. Bara 43 procent tycker att regeringen över huvud taget borde ombildas. 34 procent har ingen uppfattning i frågan. 23 procent säger nej. Det finns alltså inte ens en majoritet för att alls ombilda regeringen.

Och så den ”stenhårda domen” mot Lööf.

Bara 29 procent tycker att Lööf bör bytas ut mot någon annan. Som svar på frågan ”Om du var statsminister i Sverige och två ministrar i regeringen skulle behöva bytas ut i december 2012, vilka två skulle du då byta ut?”

Detta kallas alltså för ett krav från svenska folket, av AB.

Man får anta att tidningen gjort en ny folkräkning och kommit fram till att vi egentligen är 297,25 personer, för det är nämligen så många som väljer Lööf som en av två ministrar de skulle byta ut.

Det hela är ett gammalt och välbeprövat kvällstidningsknep. När ingen B-kändis orsakat någon ”sexchock” eller ”nakenskandal” på ett tag kan man alltid beställa en opinionsmätning och blåsa upp resultaten som en nyhet, oavsett vad som kommer fram. Den som får lägst siffror, må det vara ett parti eller en minister, kommer alltid att kunna användas för krisrubriker. Oavsett hur mycket sanning det egentligen ligger i det hela.

Arkiv