Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I dagens krönika jämför jag regeringens nationella innovationsstrategi, som presenterades i veckan, med slutrapporten från Globaliseringsrådet som kom på våren 2009. Att det skulle tas fram en innovationsstrategi annonserades i regeringsförklaringen 2010, och den har väckt mycket intresse och många förväntningar sedan dess. Men dokumentet är tyvärr ganska färglöst: det bejakar förnyelse och ställer sig välvilligt till alla möjliga saker men saknar tidtabeller, prioriteringar och känsla för vad som står på spel.

Mot bakgrund av hur högprofilerad satsningen har varit lades strategin fram på ett väldigt diskret sätt. Det hölls inte ens en ordentlig pressträff på torsdagen utan plötsligt fanns det bara där på regeringens hemsida. Några timmar senare uppträdde Jan Björklund och lade fram regeringens forsknings- och innovationsproposition, vilket tog mediernas intresse i anspråk. Tyvärr är det svårt att värja sig mot tanken att strategin smögs ut samma dag som propositionen för att den inte skulle dra alltför mycket uppmärksamhet till sig.

Det sägs från regeringshåll att strategin bara är en start och att det är nu som det riktiga arbetet vidtar. Låt oss hoppas det.

 

 

 

Arkiv

Fler bloggar