Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Ekonomerna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji har en mycket läsvärd artikel på dagens DN Debatt. Är det verkligen rätt att, som regeringen, prioritera en sänkning av bolagsskatten, frågar de. Sverige behöver för all del en konkurrenskraftig bolagsskatt för att locka internationella företag att investera, men medan bolagsskatten ligger på i alla fall hygglig nivå redan i dag är situationen prekär vad gäller kapitalskatten. Den är dubbelt så hög som i jämförbara länder.

Det har funnits en föreställning om att hög skatt på företagande inte spelar någon större roll för investeringarna i ett land. Tanken har varit att investeringar, som på grund av den höga skatten inte görs av svenskar, i stället kommer att genomföras av utländska intressen, som betalar låg kapitalskatt någon annanstans. Detta må låta bestickande som teoretisk spekulation, men Henrekson/Sanandaji påpekar att det inte stämmer överens med den praktiska verkligheten. Hemvist spelar roll. Det finns en ”home bias” i investeringarna, för att tala ekonomiska, och när skatten blir för hög blir investerarna hemma biased mot att investera.

Som lök på laxen tar Sverige ut skyhög skatt på personaloptioner: ett instrument som gör det möjligt för entreprenörer utan egna förmögenheter att ta in externt kapital och inte bara få lön utan också bli delaktiga i ett företags värdetillväxt. Att skattesatsen är hög betyder inte att skatten genererar några större intäkter till staten – den är så hög att den stoppar aktiviteten som ska beskattas – så en reform är dessutom billig ur statens perspektiv. Det finns bara en fråga att ställa till regeringen: Vad väntar ni på?

Henrekson/Sanandaji har presenterat sina resultat i två färska rapporter till Företagsskattekommittén. Jag har skrivit om dem förut, till exempel här och här, men de förtjänar långt mer uppmärksamhet än så.

 

 

 

 

 

 

 

Arkiv