Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Den 16 november 2009 dog juristen Sergej Magnitskij i ett ryskt fängelse. Detta väckte genast misstankar, eftersom Magnitskij satts i fängsligt förvar efter att ha anklagat myndigheterna för skattesvindel riktad mot det amerikanska företag Hermitage Fund som han arbetade för.

Starka internationella reaktioner ledde till slut till fallet togs upp det igen. Fängelseledningen erkände fel. En medborgarkommission borrade i saken och fick fram avslöjande uppgifter om hur den ryska rättvisan fungerar.

De anklagade skattepoliserna hade inte ställts till svars, utan i stället inlett åtal mot det amerikanska företaget för skatteflykt. För att få storyn att gå i hop hade det försökt tvinga Magnitskij att ställa upp som vittne. Han vägrade och klagade i stället över att han häktats på felaktiga grunder och på dålig behandling. Han straffades genom att inte få vård för gallsten och en krånglande bukspottkörtel. Detta ledde till att han dog. Kommissionen drog slutsatsen att ansvar måste utkrävas.

Så har inte skett. En läkare har blivit sittande med Svarte Petter men i i övrigt ingenting. I Putinland går de skyldiga fria och man har t o m postumt åtalat Magntiskij för att ha stulit den försvunna skatten.

Nu är en del av pengarna – 135 miljoner dollar – återfunna. Inte tack vare de ryska myndigheterna utan på grund av i härdigt sökande av journalister från Novaja Gazeta och en organisation med syfte att dokumentera organiserad brottslighet och korruption. Efter att ha passerat trassliga omvägar för att dölja spåret hittades pengarna på konton i Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Finland, Hong Kong, Schweiz och Österrike.

Det är konton som direkt har kunnat knytas till skattepoliser i Moskva. Tidigare har man bara kunnat koppla ihop svindlade skattepengar med samma grupp av personer.

Återstår att se om de ryska myndigheterna nu när jobbet gjort kommer att ta tag i saken. Tror inte det. Putinland är genomsyrat av korruption och organiserad brottslighet. Det är systemet och som ett ryskt ordspråk lyder: fisken ruttnar från huvudet.

Det pågår en internationell kampanj för att ge Sergej Magnitskij rättvisa genom att införa sanktioner mot och frysa tillgångar för 60 utpekade ryska statsfunktionärer som utpekats som ansvariga (men hittills är ostraffade). I början av juli uppmanade OSSE:s parlamentariska församling de 56 medlemsstaterna att införa sanktioner. Europarådet och EU-parlamentet har antagit liknade resolutioner. Det finns ett tryck. Initiativ har också tagits i en rad europeiska parlament, inklusive Sveriges riksdag. Den amerikanska kongressen har fattat beslut om sanktioner och en lag förväntas antas efter presidentvalet.

EU och medlemsländerna – inklusive den svenska – drar dock benen efter sig, vill inte störa utan nöjer sig med fraser. Det är tur att det finns parlamentariker som inte nöjer sig med det.

I nästa vecka tar Europarådet ställning till ett förslag om att genomföra en oberoende undersökning av fallet Sergej Magnitskij. Rättvisan har sin gång, men inte i Ryssland.

Läs mer här.

Arkiv

Fler bloggar