Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Sverige exporterar liberaler. Just nu och någon månad framöver syns ännu en variant av den senaste stora svenska exportvaran i den amerikanska public service-kanalen PBS. Den dokumentära tv-serien Europe’s Debt: America’s Crisis är delvis inspelad i Malmö, består av fyra delar och belyser den europeiska finanskrisen och vad den innebär för USA. Värd för tv-serien är Johan Norberg, och delproducent i serien är Martin Borgs och Henrik Devell.

YouTube Preview Image

Förhandstitt på Europe’s debt. Serien kommer på webben den 1 november.

Delar av serien kan ses som ett utkast till en fortsättning på det svenska gängets tidigare film Överdos. Den har också visats internationellt, och tävlat vid ett par mindre filmfestivaler, och kan numera ses i helhet på YouTube.

Den svenska exporten består nu inte enbart av liberalerna ovan. Sedan någon månad diskuteras exempelvis Nima Sanandajis rapport för IEA, The surprising ingredients of Swedish success – free markets and social cohesion, i olika former. Hans bror Tino gör samtidigt avtryck i den amerikanska debatten. Tidigare var det den nyligen avlidne Johnny Munkhammar som med The Guide to Reform inspirerade politiska beslutsfattare i världen. Etcetera.

Till detta ska läggas att utländska politiska beslutsfattare allt oftare vänder sig till Sverige för att hämta idéer om hur man kan utveckla välfärdstjänsterna. Skolpengar och valfrihetsreformer, som vi numera betraktar som självklarheter, är helt nya tankar i nästan alla världens länder.

Det svenska liberal-undret är märkligt och värt att uppmärksamma. Bilden av Sverige som ett slags halvsocialistiskt land håller på att förändras. Tanken på att någon av våra mest framträdande vänsterdebattörer skulle få genomslag utomlands känns nästan helt främmande. Nu är det våra liberaler som är internationellt efterfrågade.

Arkiv

Fler bloggar