Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

”Vi ska vara det enda aktualitetsprogrammet som inte är vänstervridet”. I Norge har journalisten Jon Hustad väckt rabalder som programledare för Harde fakta. Det är ett nytt underhållande samhällsprogram i rappt tempo, som går i TV2, vilket väl kan sägas vara grannlandets motsvarighet till svenska TV4.

Den journalistiska utgångspunkten skiljer sig från den normala. Programmet har således bemötts av ”heftig slakt og twitteratet var opprørt”, för att citera Dagsavisen .

”Jon Hustad försöker varken att vara neutral, mysig eller folklig. Det gör Harde fakta nyskapande i Norge”, heter det å andra sidan i en analyserande krönika i dagens Morgenbladet.

Tyvärr ligger Harde fakta bakom en betalvägg, så att chansen att några svenska tv-producenter lär sig något är väl minimal. Bitar av programmet har dock hamnat på YouTube, exempelvis det inslag om arbetskraftsinvandring som den uppskattande krönikan i Morgenbladet särskilt framhåller. Och visst, tydligen går det att göra ganska underhållande tv-inslag även om så komplexa frågor som arbetskraftsinvandring. Utan att vara vänstervridet. I Norge, av alla platser.

Kanske svenska Kanal 5, som har varit modiga nog att släppa fram liberalen Magnus Betnér – och också rätteligen prisats – kan inspireras?

Uppdatering:

Vänner i Norge tipsar om att programmen i helhet finns utlagda på Vimeo. Samtidigt, för övrigt, kanske ska sägas att programnamnet Harde fakte inte är helt korrekt; norska regeringen har inte mindre än två gånger haft anledning att komma med replik.

Arkiv