Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Under min livstid har Sveriges Television varit världsledande två gånger när det gäller nytänkande. Första gången var när man köpte in Expedition Robinson, och lade grunden för dokusåpabranschen. Andra gången var när man revolutionerade Eurovisionsschlagern, och därmed uppfann en metod för att hålla ett enda direktsänt evenemang levande under en hel säsong. Bägge dessa landvinningar har gjort svenska tv-producenter till internationellt efterfrågade konsulter. Det är inte dåligt alls för ett litet land.

Men var det därför vi skulle ha public service?

I dag presenteras public service-utredningen, vars huvudförslag är att skrota tv-licensen och istället finansiera rubbet via skattsedeln. Och visst har den gamla idén om en avgift på själva apparaten överlevt sin sista repristid. Nu innehåller ju snart sagt varje manick i hushållet en tv. Men tanken på ett obligatorium, en skatt, är inte heller oproblematisk, och aktualiserar frågan om själva syftet med verksamheten. Varför ska vi finansiera ett nöjeskonglomerat med närmare sju miljarder kronor i omsättning via skattsedeln?

Public service-bolagen oroar sig mest för oberoendet. Man menar att det finns risk att politikerna kopplar grepp om verksamheten, och förväxlar public service-medlen med den allmänna budgeten. Men ärligt talat så fastslås licensbeloppet redan i dag av politiker, precis som styrelseutnämningarna är politiserade. Och säga vad man vill om Sveriges snäva politiska och mediala toppskikt, men några skumma uppgörelser vid bubbelpoolen i Bunga bunga-grottan är det sällan tal om. Någon Berlusconi, Putin eller Chávez lär inte dyka upp heller med skattefinansiering.

Kärnan i public service-uppdraget är viktig. Saklig nyhetsförmedling, högkvalitativ kultur och fördjupande programutbud finns förvisso även annorstädes, men det är denna begränsade verksamhetsidé som är anledningen till att vi har public service. Att betala skatt för att garantera en fortsatt konjunkturoberoende Doobidooproduktion är inte rimligt. Public service-utredningen föreslår helt riktigt begränsningar för bolagen att bre ut sig över fler och fler plattformar och verksamhetsfält. Nästa steg borde vara att rulla tillbaka verksamheten och koncentrera den på kärnan i uppdraget. Dokusåpor och schlager kan andra sköta.

Arkiv