Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

För ett år sedan beskrev undertecknad hur den biståndsberoende Palestinska myndigheten betalar ut löner till terrorister, i en artikel (och en bloggpost) som följdes upp av andra nyhetsjournalister, och som skapade en ganska stor debatt.

Nu förmedlar bloggaren Erik Svansbo nyheten (ursprungligen från Israeliska Channel 2 i måndags) att Palestinska myndigheten under det förra året även har har gett terroristerna påökt. Han citerar Times of Israel:

”Despite the Palestinian Authority’s financial hardships, it spends tens of millions of shekels each month paying salaries to prisoners held in Israeli jails for security offenses and acts of terrorism against Israel — including mass murderers — and last year Prime Minister Salam Fayyad tripled their monthly pay. The PA also pays monthly stipends to the families of suicide bombers.

Payments are made not only to members of Fatah, the political faction of PA President Mahmoud Abbas, but also to those of his bitter Islamist rivals from Hamas, and other factions.

As of May 2011, the PA spent NIS 18 million ($4.5 million) per month on compensating Palestinian inmates in Israeli prisons and a further NIS 26 million ($6.5 million) on payments to families of suicide bombers. In all, such payments cost the PA some 6 percent of its overall budget, Israel’s Channel 2 news reported on Monday night, citing documentation signed by Fayyad.”

Detta är en stor sak i Israel, förstås (Jerusalem Post skriver här) men borde väl också angå de svenska skattebetalare som är stora biståndsgivare till palestinierna. Sveriges regering och biståndsorgan hävdar förvisso att de svenska biståndspengarna enbart går till palestinska tjänstemän i reguljär mening – men självfallet kan man på goda grunder argumentera för att den palestinska myndighetens olika lönelistor är att betrakta som del i samma ekonomi. Sett ur det perspektivet är det vi som betalar lön till massmördare.

Arkiv