Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Jo jo, så gjorde man i Moderata ungdomsförbundet också en gång. Vägrade etikettering och att kalla sig liberal eller konservativ. Det var ett trick som bara fungerade för den lilla grupp politiskt aktiva som var med i nämnda ungdomsförbund. Övriga världen fortsatte att definiera politiken i vänster och höger, och högern i liberal eller konservativ. Väljarna hade helt enkelt inte nåtts av beskedet från Muf, att etiketterna ensidigt avskaffats.

Det var då.

Nu pågår något snarlikt inom Kristdemokraterna. Efter ordförande-omgången i vintras gick att läsa i DN att Ledarkampen drev KD högerut. Nyligen, 8/8, skrev Leif Hallberg m fl i tidningen Dagen att KD ska undvika högersväng. Retoriken är något svulstig, men analysen lämnar övrigt att önska. (Bland annat hävdar Hallberg att ”Inget annat parti tar så outtröttligt spjärn mot nedbrytningen av människovärdet.” !)

Hallberg skriver vidare: ”Att därutöver tvinga in KD på en höger-vänster-skala är att underkasta sig mediernas dramaturgiska anspråk på att sätta den ideologiska ordningen.” Njaaee… Mycket kan skyllas på och tillskrivas ”medierna”, men knappast den traditionella höger-vänsterskalan. Oavsett om Hallberg gillar det eller ej, förhåller sig väljarna till höger och vänster. Än så länge används modellen där vänstern vill ha mer och starkare stat, medan högern (eller borgerligheten) vill begränsa politikens inflytande över såväl näringsliv som civilsamhället.

Uppenbarligen förhåller sig större delar av KD också till den traditionella skalan och verkar dessutom göra det med väl bevarat lugn. Sedan 2006 ingår man i en borgerlig regering som har sänkt skatterna med 99 miljarder, sålt statliga bolag, infört vårdval, avskaffat apoteksmonopolet och flyttat makt från den politiska sfären till medborgarna. Det är inte vänster.

Man behöver inte alls vara förtjust i själva begreppet höger, men att vägra etiketter för att senare förklara att vänstern nog är mänskligare än högern är rätt snurrigt. Den politiker som börjar definiera sin egen övertygelse i vad man inte är, hamnar strax där borgerligheten var förr, när den bara kallades sig icke-socialistisk.

Arkiv