Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Det är närmast oräkneliga kändisar som har sjungit ut till förmån för de tre medlemmarna i performancegruppen Pussy Riot, som nyligen dömdes till två år i fängelse för sitt uppträdande i Frälsarkatedralen i Moskva. Utmärkt.

Internationellt blev detta ett massmedialt bakslag av kolossala mått för Putinismen. Så mycket  tydligare gick det inte att demonstrera att ”tsaren” är naken. Åtalet och domen var absurd.

Dessutom är Pussy Riot mediala och väldigt rätt i sina värderingar. Stödet blev därefter.

I skuggan av uppståndelsen kring Pussy Riot kom häromdagen en annan – också den med stor sannolikhet – politisk dom, som inte fått tillnärmelsevis samma uppmärksamhet. Efter att ha suttit i häkte i två år dömdes Taisia Osipova i december förra året till tio års fängelse för narkotikainnehav. Efter den nya rättegången reducerades domen till 8 års fängelse.

Åtta år för fem små påsar vitt pulver säger naturligtvis mycket om det ryska rättsväsende, men att mycket tyder på ”knarket” placerades ut av polisen i samband med husundersökningen i november 2010 säger ännu mer. Och förstås att domstolen inte var beredd att ta till sig vittnesmål som pekade i den riktningen.

Som Kalle Kniivilä skriver på Sveriges bästa Rysslandsblogg är det bara en i raden av åtal mot oppositionella för icke-politiska brott och en smart strategi för att skapa tvivel om de bakomliggande politiska motiven.

Kniivilä noterar också att när det gäller domen mot Pussy Riot hade de anklagade i alla fall gjort sig skyldiga till uppträdandet i Frälsarkatedralen – även om en av de tre gruppmedlemmarna blev stoppad innan hon ens kunde komma in i kyrkan.

Det är Putins Ryssland.

Arkiv