Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Mitt är den man som USA behöver, förklarade Ann Romney när hon talade inför Republikanernas partikonvent i Tampa i Florida. Han är  inte bara en god make utan också en man som vaknar varje dag med fokus på att lösa problem som andra inte kan lösa. Mitt Romney kommer inte att svika.

Ann Romneys tal var traditionellt men viktigt för att skapa bättre vibrationer kring Mitt Romney som person. I det avseendet är det inte lika i opinionsundersökningarna, utan väljarna gillar Barack Obama bättre. Det sägs att talet särskilt skulle blidka de amerikanska kvinnorna.

Konventets huvudtalare Chris Christie – till vardags guvernör New Jersey – levererade ett  hårtslående ideologiskt budskap men med udden inte bara riktad mot Barack Obamas politik utan också mot bristen på ledarskap. Med Mitt Romney i Vita huset blir det möjligt att sätta punkt för det Christie beskrev som ett frånvarande ledarskap.

I bland tror jag att viljan att bli älskad och populär paralyserar våra ledare, sade Christie och framhöll att Romney är mannen som vågar komma med beska sanningar som behövs för att hitta vägen tillbaka till ekonomisk tillväxt och välbetalda jobb.

Applåder förstås, i Mitts rike.

I kväll talar vicepresidentkandidaten Paul Ryan. Frågan är vem han kommer att presentera sig som.

Valet av Ryan har givit skärpa och identitet till Romneys kampanj men både hans inställning till aborter och hans förslag för hur statsfinanserna ska saneras har blivit tacksamma mål i Obamakampanjen. Om budgetbesparingarna kan mycket sägas, men Ryan ska i alla fall ha ett plus för att våga ta ställning för det som borde vara självklart: det går inte att minska kostnaderna för välfärdsprogram utan att det märks.

Ryans utrikespolitiska profil är inte lika klar (och ska det sägas också vad gäller inställningen till statsfinanserna har inte varit konsekvent i Kongressen), men den bild som ändå framträder i en artikel i Foreign Policy är att han framstår som mer mitten än Mitt – för att inte tala om i förhållande till mainstream i partiet.

Frihandelsvän, mindre oroad av Kina, lyssnade i förhållande till Bricländerna, välkomnande till den arabiska våren, engagerade för ett fortsatt amerikanskt engagemang i Irak och Afghanistan. Ryan avvisar isolationism och hyllar idén om USA:s frihetsmission i världen. Samtidigt konstaterar han att utan ordning på ekonomin kommer USA:s globala roll att minska.

Ryans tal blir en viktigt signal vilka väljare valstrategerna kommer att rikta in sig på i slutspurten av presidentvalskampanjen. Det allra viktigaste talet hålls dock först i morgon. Barack Obamas utmanare måste ge ett tydligt svar på frågan: Vem är Mitt Romney?

Arkiv