Annons

Ledarbloggen

Alen Musaefendic

Alen Musaefendic

Om vad?, frågar ni. Om det mesta, svarar jag.

Hade Milton Friedman fortfarande levt hade han idag fyllt 100 år. Friedman var så mycket mer än ”bara ekonom”, brukar han välvilligt beskrivas, till alla ekonomers förtret. Att han såg det akademiska arbetet som enbart en del av sin uppgift står utom allt tvivel. Han var en maskin till opinionsbildare.

Listan av reformer han propagerade för är imponerande: avskaffande av fasta växelkurser och allmän värnplikt och hyresreglering, införande av skolpeng, förmånlig beskattning istället för direkta bidrag, etc etc. Närmast kusligt är hur rätt människan hade om det mesta.

Monetarismen, som Friedman personifierar, karakteriseras ofta som undantaget i denna respektingivande track-record. Det handlar om en ”enkel” insikt, att inflation endast kan kontrolleras genom ett stabilt penningutbud. Huruvida kritikerna har rätt eller fel är en invecklad diskussion, och den tar vi inte här. Det räcker om att påminna hur snäll historien har varit mot Friedman, såväl under som efter hans jordiska liv. Att ge definitiva besked om hur fel Friedman hade är en riskabel bransch.

Låt oss fira en man som, sin fysiska storlek till trots, var en av de absolut största.

 

Arkiv