Annons

Ledarbloggen

Johan Eriksson

Johan Eriksson

De svenska fjällen är mäktiga och erbjuder fantastiska möjligheter till skidåkning och vandring. Men miljön, vädret och det isolerade läget kan också göra fjällvärlden utmanande och förrädisk.

På vintern finns det risk för snöstormar och laviner. Men att vistas i fjällen sommartid är inte heller någon söndagspromenad. Det är lätt att gå vilse. Vandrar du ensam och skadar dig eller blir sjuk kan livet plötsligt hänga på en skör tråd.

Polisen har huvudansvaret för att söka och rädda människor i fjällvärlden, men polisen skulle aldrig klara sig utan Fjällräddningen.

I Sverige finns omkring 400 certifierade fjällräddare stationerade i på olika orter i Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Fjällräddarna är personer med god lokalkännedom som utrustats och utbildats av polisen för att genomföra räddningsinsatser. Likt Sjöräddningssällskapet bygger Fjällräddningen helt på frivilligt engagemang från civila.

De senaste veckorna har det skett många räddningsinsatser i den svenska fjällvärlden.

Den 19-årige man som i onsdags försvann nära Kutjaure fjällstuga har fortfarande inte hittats. Men i går kväll räddades en man i 20 års-åldern som brutit både armen och benet i närheten av Kungsleden vid Kebnekaise. Och i morse återfanns en 69-årig man som dagen innan försvunnit i Sitojaureområdet i Jokkmokk.

Det finns anledning att vara tacksam över de frivilligas engagemang.

Arkiv