Annons

Ledarbloggen

Fredrik Kärrholm

Fredrik Kärrholm

Häromveckan uppmärksammades den pågående ryska upprustningen på ledarsidan. En upprustning som nu trappas upp ytterligare. Till alldeles nyligen var det officiella målet att till år 2020 öka antalet brigader till 109. Men nu har chefen för den ryska armén, generalöverste Vladimir Tjirkin, meddelat att målet uppgraderats till 125, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Det kan förvisso påpekas att antalet soldater inte ökar. Men det är ett föråldrat sätt att se på saken. Den ryska militären genomgår en omfattande modernisering – avseende både materiel och organisation – som medför större mobilitet och flexibilitet. År 2013 beräknas Rysslands försvarsutgifter i den federala budgeten öka med 25,8 procent (!) jämfört med år 2012, enligt den statliga radiokanalen Voice of Russias svenskspråkiga kanal Rysslands Röst (efterföljare till sovjetregeringens Radio Moskva).

Samtidigt sprids en ny och synnerligen välgjord rysk propagandafilm på internet och YouTube. Budskapet är behovet av en offensiv utrikespolitik och upprustning. Producenten är anonym, liksom eventuell beställare. Men den har redan setts av miljoner, och budskapet har en påtagligt hotfull underton.

Filmklippet är ett av fler tecken på ett allt mer fientligt och aggressivt stämningsläge.

Risken i sammanhanget är dock inte något fullskaligt krig, utan militära maktdemonstrationer och politiska påtryckningar. För Sverige kan denna risk framöver bli mycket stor om vi saknar en tillräcklig försvarsförmåga. Filmer som denna påminner om allvaret:

YouTube Preview Image

Arkiv