Annons

Ledarbloggen

Fredrik Kärrholm

Fredrik Kärrholm

I går möttes förbundsordförandena i en ”tvärtomdebatt”. KDU:s ordförande spelade rollen som ordförande för Ung Vänster. Muf bytte plats med SSU, och så vidare. I denna mindre underhållande debatt gjorde det dock ingen som helst skillnad att rollerna var ombytta. Svensk politik är – på det hela taget – väldigt förutsägbar.

I dag är det Vänsterpartiets dag i Visby. Det var också tämligen förutsägbart att Jonas Sjöstedts skulle göra en stor sak av privata alternativ i välfärden. Och i samma anda som sin debattartikel i DN kommer Sjöstedt domdera i talet i kväll.

Mindre förutsägbart är dock vad Socialdemokraterna kommer landa i frågan om valfrihet i välfärden. LO och partivänstern har ställt sig på Sjöstedts sida – något Stefan Löfven oundvikligen måste förhålla sig till.

Och det är mycket att förhålla sig till: Välfärdsföretagen, som ger utbildning, sjukvård och omsorg, har hundratusentals anställda. Användarna är ännu fler. En sjättedel av alla skolelever går i friskola och av dessa går ungefär 70 procent (140.000!) i skolor som drivs i aktiebolagsform. I öppenvården sker  en tredjedel av läkarbesöken hos privata mottagningar och i specialistvården är det så mycket som en fjärdedel.

Begränsningar det privata företagandet i välfärdssektorn skulle få gigantiska konsekvenser för både samhället och människors vardag. Men det är något Sjöstedt knappast kommer nämna i kvällens tal, förutsägbart nog.

 

Arkiv