Annons

Ledarbloggen

Fredrik Kärrholm

Fredrik Kärrholm

Under fredagen släppte Socialdemokraterna sitt första kriminalpolitiska program på 18 år. Det berör det mesta och även polisen. Socialdemokraterna förklarar att partiet vill att ha ”Europas bästa polisväsende”. Och vem vill inte det?

Men förutom diverse mumbojumbo, som att öka den ”demokratiska insynen” och skapa ”goda utvecklingsmöjligheter för medarbetarna”, finns bara två konkreta förslag: 1) att polisutbildningen görs om till en högskoleutbildning och 2) att polisen blir en myndighet istället för de 21 myndigheter som finns i dag.

Det senare är dock redan på gång. I våras presenterade polisorganisationskommittén sitt betänkande i våras och föreslog just detta. Det kommer hur som helst inte innebära något underverk, lika lite som en akademisk polisutbildning.

Det är långt ifrån säkert att en polisstudent har mest nytta av att sitta i en högskoleaula och lyssna till en föreläsning av en professor i beteendevetenskap. Kanske är behovet större av fler rollspelsövningar i verklighetstrogna miljöer, med kulisser och skådespelare, under ledning av poliser med praktisk erfarenhet. Eller hur brottsutredningar handläggs och polisens datorprogram används. Det som främst efterfrågas ute i myndigheterna av nyutbildade poliser är också mer praktiska kunskaper i form av bilkörning, radiokommunikation och vapenhantering. Något en akademisering knappast bidrar till.

Socialdemokraterna vill ha Europas bästa polis. Men det vore faktiskt också trevligt med en lite bättre polis överhuvudtaget. Det kräver dock fler och andra lösningar.

 

Arkiv