Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Regeringen tillsätter en utredning om att utvidga meddelarskyddet, meddelar Beatrice Ask på Brännpunkt. Gott så, detta har efterfrågats länge och inte bara, som sägs i Ekot, från fackligt håll. Faktum är att även Vårdföretagarna önskar samma sak, och där har vi ju en organisation som utgör den växande privata välfärdsverksamhet som innebär att allt färre vårdpersonal omfattas av meddelarskyddet.

 

Att kunna berätta om missförhållanden för journalister utan att frukta för att bli av med jobbet eller dylikt är en viktig princip i grundlagen och även om den skillnad som gjorts mellan offentlig verksamhet och privat (i form av efterforsknings- och repressalieförbudet) äger sin rimlighet är det också rimligt att när det offentliga läggs ut på entreprenad måste också hela meddelarskyddet ses över och ”hänga med”.

Utredare blir Nils Funcke, som passande nog visade engagemang i frågan så sent som i våras.

 

Arkiv