Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Att läsa om det gav mig andnöd. Sen klickade jag på en länk och såg bilderna. Jag rekommenderar ingen att följa mitt exempel. Man behöver inte se bilder som sliter hjärtat ut kroppen för att förstå barbariet i den brutala tvångsabort som ägde rum i den kinesiska provinsen Shaanxi i slutet av maj.

Kvinnor tvingas förvisso genomgå aborter i Kina hela tiden – genom åren har ettbarnspolitiken inneburit att över 300 miljoner barn har aborterats i landet – men det fall som nu genererar hård kritik gäller en 23-årig kvinna, Feng Jianmei, som var gravid i sjunde månaden. Är man så långt gången är aborter inte lagliga formellt sett, men det finns otaliga berättelser som liknar den här.

 

När Kina nyligen hamnade i diplomatiska besvär med USA var det ju för att människorättskämpen och advokaten Chen Guangcheng sökt skydd på den amerikanska ambassaden i Peking. När Guangcheng blev känd vad det just för sin kamp mot myndighetsövergrepp i form av steriliseringar och tvångsaborter kopplade till ettbarnspolitiken.

Så nej. Barbariet, tragiken, det formellt olagliga – inget av detta är något nytt. Skillnaden är att just den här historien exploderade i sociala medier eftersom kvinnans syster tog ett par foton. Bilderna på den unga kvinnan med sitt döda barn bredvid sig har spridits med ljusets hastighet och skapat upprorsstämning på nätet. Ja, stämningen blev så upprörd att myndigheterna till slut blev tvungna att agera. Enligt Ekot har tre av de ansvariga stängts av från sina arbeten och en utredning tillsats.  En klen tröst för Feng Jianmei förstås, men principiellt viktigt likväl.

 

När nämnde Chen Guangcheng för några veckor sedan talade om bland annat informationsåldern och internets betydelse för ett framtida demokratiskt Kina sade han följande:

“If you don’t want people to be able to see something, that means you are afraid of something. If you were doing the right thing, why would you be afraid of letting people know? Why would you be afraid of others commenting on it? Why would you not want people to know about it?

Inget skrämmer en diktatur så som engagerade, upprörda medborgare. Ju lättare det blir för information att spridas, desto oftare kommer det kinesiska folket ha anledning att uppröras. Det är oundvikligt.

 

Arkiv