När många pratar hör jag inte

När jag säger ”Förlåt, jag hörde inte” för andra eller tredje gången blir svaret nästan undantagslöst irriterat och onödigt högljutt. När man inte hör, måste fråga om och bemöts med irritation blir man, uppriktigt sagt, ledsen. Så beskriver alla med hörselnedsättning sin situation.

På mitt favoritkonditori hörde jag inte när damen i kassan ropade mitt nummer. Lite sent släntrade jag fram, ursäktade och förklarade att jag inte hört. ”Då borde du skaffa hörapparat så slipper du säga sådär” var damens beskäftiga svar. (ett alternativ hade ju varit att hon talat ur skägget!) Och så kan man kanske se det; så länge man inte accepterar hjälpmedel har man ingen rätt att klaga.

Nu kan det ju också vara så att de hjälpmedel som står till buds inte är fullt så hjälpande som många kanske föreställer sig. De som har hörapparat beskriver ofta hur den förstärker alla ljud, inte bara rösten från damen i kassan alltså, utan även prasslet, sorlet, pratat, barnskriken och bakgrundsmusiken. Det blir omöjligt att höra något alls, och dessutom väldigt, väldigt tröttande.

Få tillställningar är så trevliga som stora middag med långbord och livliga samtal. Men ingen gång är det heller så fullständigt hopplöst att snappa upp vad personer ett par meter från mitt högra öra säger eller skämtar om. Allt blir bara ett sorl och med blont hårsvall har jag säkert mer än en gång sett rätt ”borta” ut. Det lär finnas hörapparater som faktiskt kan sortera ljud och på så vis underlätta att ”höra rätt”. Men dessa är inte särskilt vanligt förekommande bland alla dem med hörselnedsättning, ofta äldre.

Så vad krävs för att utbudet av hörhjälpmedel ska bli bättre och för att de som behöver dem, och vi som snart kommer att göra det, ska hitta rätt?

I två landsting finns Fritt val av hjälpmedel; Stockholm och Skåne. Det fungerar så att patienten helt enkelt får en rekvisition som kan användas för att köpa, exempelvis, hörapparat där man själv vill. Det är patienten som väljer vid varje givet tillfälle. I andra landsting är det i stället landstinget som genom stora upphandlingar vid enstaka tillfällen väljer hjälpmedel för samtliga patienter. Patientval eller landstingsval. (Helt jämförligt med skillnaden mellan patientval och offentlig upphandling i omsorgen.)

En gedigen utredning om Fritt val finns, systemet fungerar alltså i Stockholm och Skåne och även hörselskadade i andra landsting borde kunna vänta en svar förändring. Men! När valfrihet ska införas finns det alltid någon vänsterlirare där och sätter stopp. ”Hur skulle det se ut om alla….” eller ”Men tänk då om inte alla…” etc.

Tydligen är HRF (Hörselskadades riksförbund) emot reformen och det måste bero på något helt annat än att det för fram hörselskadades intressen. I ett utlåtande om Fritt val skriver HRF:

”Det är ett stimulansbidrag som innebär att landsting hjälper privata företag att locka enskilda att själva bekosta sina hjälpmedel, i tron att de får något som är mycket bättre än inom det offentliga. (…) Ett verkligt fritt val förutsätter att hörselskadade skaffar sig audionomutbildning först, vilket faller på sin egen orimlighet.”

För det första kan personen i fråga välja att vända sig till landstinget eller till annan aktör, ingen tvingas att vända sig till de alternativa aktörerna. För det andra innebär ju inte hörselnedsättning en motsvarande nedsättning av intelligensen. Jag behöver knappast en audionomutbildning för att veta vad jag trivs bäst med.

Det är märkligt att HRF motarbetar valfrihet för sina medlemmar. Någon som har en idé om varför?

 

Visa kommentarer (8 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Finns ju numera hörlurar som i grunden isolerar från alla ljud, men som innehåller mikrofon och högtalare som återger ljuden runtomkring. Och kruxet är att de har mjukvara som filtrerar bort brus och t.ex. motorljud eller vindljud, och förstärker röster, eller musik. Är inte det redan etablerat som hörhjälpmedel? Jag tror det finns för några hundra på Teknikmagasinet.
  _
  Fria människor skapar allt bättre lösningar på alla slags problem. Särintresseorganisationer som agerar mellanhänder för olika ”grupper”, skapar ingenting. De bara omfördelar andras pengar hit och dit, med en massa snyltande på vägen.

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Varför ska landstingen finansiera detta? Något annat det offentliga ska finansiera, broddar? Cykelhjälmar?

 • Anonym

  Hörselnedsättning är naturligtvis ett handikapp som kan leda till missförstånd och oförtjänt irritation, men konditoriexemplet med den beskäftiga damen i kassan kanske skall ses ur ett lite mer nyanserat perspektiv. Hur många gånger kan hon ha drabbats av nonchalanta kunder utan hyfs som inte kan slita sig från mobiltelefonen eller smartphonen?  

 • Anonym

  Varenda riksförbund har en förgrening till folkhemmet och hörapparaten och dess RF, är ”alltid för stor och otymplig”,därför önskas statliga riksdaler för att diskutera hörselnedsättningar än hjälpmedel som man har rätt att vänta sig till!

 • Anonym

  Ett mycket bra förslag. Men det bör ju naturligtvis inte begränsas till att bara omfatta fritt val av hjälpmedel, utan även te x omfatta det Svenska försvaret. Alla medborgare får helt enkelt en försvarscheck, och sedan får man själv välja vad som känns mest tryggt att spendera den på. Naturligtvis kan man även i fortsättningen  välja att investera dem i ett ineffektivt monopol. 

 • Anonym

  Tack det problemet känner jag till! Hörselapparat hjälper inte när det är bakgrundsljud, de förstärker även dessa.  Det är riktigt jobbigt i miljöer med höga gälla röster och inte minst när det dessutom måste spelas bakgrundsmusik på ganska hög volym.
  Tyvärr är de modeller man får tillgång till ganska obekväma, lätt att få exem i örat när det är varmt. Att de dessutom käkar dyra batterier som en tonåring käkar chips är inte heller helt kul.
  Dessutom är det oerhört tröttnande att vissa toner direkt gör ont. Följden blir att man drar sig undan samt att vissa drar sig att träffa mig, i lugn miljö går det bra, men var finns sådan?
  Det finns säkert bättre modeller av hörselapparater, men de är svindyra! Man skall inte vara pensionär för att ha råd att köpa dem.
  De bästa är de hörselskydd jägare och skyttar använder, men att knalla omkring med ett par stora gröna lurar på huvudet lockar inte.
  Nu finns det lyckligtvis några ställen som respekterar att man inte alltid hör så bra. På det lokala Haket finns det alltid reserverad plats i Lugna Hörnet och det är framdukat innan man hinner sätta sig. I en Pressbyrå är det samma sak, tjejerna sträcker sig bara bakåt och hämtar det jag alltid handlar, oavsett kön med kunder, tar jämna pengar, ler och hälsar innan de fortsätter.

 • Anonym

  Spenderar man sin tid på högljudda nattklubbar så får man permanenta hörselskador, så enkelt är det, om skattebetalarna ska stå för den kostnaden är tveksamt, det är samma fråga som om skattebetalarna ska stå för rökares sjukhuskostnader när de insjuknar.

 • Anonym

  Jag har fått en hörapparat som klarar av störande ljud. En processor filtrerar ljudet och det finns även kommunikation mellan apparaterna (höger och vänster öra) för att ytterligare förbättra riktning och talförståelse. Men om jag förstått det rätt så finns dessa inte hos Landstinget, dumt nog. Dessutom hör jag inte tillräckligt dåligt får att få en därifrån ….

Brännpunkt
Flyktingar skickas med kort varsel kors och tvärs över Sverige. De placeras i tillfälliga boenden som bitvis är både onödigt kostsamma och av undermålig kvalitet, skriver Annie Lööf och Johanna Jönsson. Brännpunkt

”Cyniskt att avfärda
fetmaoperationer”

Replik

Docent: Vem vill inte få livet förlängt?

”Operationer fel väg mot fetma”

Brännpunkt

Varannan svensk drabbad.

”Hat mot muslimer
kan inte ursäktas”

BRÄNNPUNKT

Assyrier: Vi är självkritiska.

”Leder ingenstans att försöka härma SD”

DEBATT

Läsare om vad som krävs av ny KD-ledare.

Samlat: Hägglunds debattartiklar

special

Relationslinjen och verklighetens folk.

”Akademiker missar
det egna ansvaret”

REPLIK

Apokalyps på högskolan – inte i skogen.

”Sverige slår ut sin egen natur”

Brännpunkt

Bryter mot avtalen i FN och EU.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

special

Samlat: Hägglunds debattartiklar

Relationslinjen och verklighetens folk.

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Opinion:

Devin Rexvids artikel om islamofobi blev veckans mest lästa. Annat som väckt stort intresse är D-vitamin, och även en artikel från sommaren 2011 då Christer Fuglesang med flera skrev om antroposofiska läkemedel. Här är de åtta mest lästa artiklarna förra veckan.

Brännpunkt

”Operationer fel väg mot fetma”

Varannan svensk drabbad.

BRÄNNPUNKT

”Att hata islam är inte en fobi”

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Ledare

Han satte Sverige
före KD

LEDARE

Hägglunds insatser som minister ska inte underskattas.

Fel signal
är ändå rätt politik

LEDARE

Sprutbyten förhindrar spridning av smitta.

Integrationen
näst viktigast

LEDARE

Nu börjar väljarna ställa krav på innehåll också.

Lovande steg bort från plakatåldern

LEDARE

Allianspartierna visar äntligen en seriös vilja i frågorna.

De sköraste görs
till testkaniner

LEDARE

Äldreboende i Göteborg blir experimentverkstad.

Naiva förhoppningar är en dålig strategi

OP-ED

Ytterligare sanktioner bör beslutas på EU-mötet idag.

Ägande som
skapar mervärden

OP-ED

Kapitalismen är både inkluderande och elitistisk.

Glöm inte Stubb!

GÄSTLEDARBLOGGEN LARSSON LÄSER