Ledarbloggen

Fredrik Kärrholm

Fredrik Kärrholm

Vänsterpartiet i Sörmland vill att landstingsanställda män ska tvingas sitta när de besöker toaletten. Nyheten om det absurda förslaget har spridits som en löpeld och fyndigheter tycks oändliga i kommentarsfält och på Twitter.

Vänsterpartiet menar dock allvar. Det är nämligen bra för folkhälsan. Forskning visar att sittkissande minskar risken för prostataproblem.

Skrattet fastnar i halsen. För detta är ett symptom på en otäck mentalitet, att politiker i alla avseenden kan och bör styra människors beteenden. En mentalitet som förklarar varför politiker – inte bara på vänsterkanten – vill förbjuda rökning på balkonger, reglera storleken på chipspåsar och bestämma att människor ska gå hem tidigare från krogen.

(Det senare drev Socialdemokraterna nyligen igenom i Göteborg, där kroggäster från nästa år ska tvingas hem klockan tre i stället för fem på fredagskvällarna. Ett förslag som dessutom baxades igenom på ett synnerligen osnyggt sätt.)

Det hela bottnar i en inställning att bara man är demokratiskt vald är det rimligt att bestämma vad som helst.

Förbud mot sittkissande är trots allt enkelt att strunta i. Chipspåsar kan man alltid köpa två av. Smygröka på balkongen går nog an. Sena utekvällar kan ersättas av hemmafester. Men så kommer det till en sådan sak som att politikerna vill bestämma hur föräldrar ska vara hemma och ta hand om sina barn.

Och då är det inte lika kul längre.

 

Arkiv

Fler bloggar