Gösta Bohman betydelse som opinionsbildare

I tankesmedjan Timbros serie Idésherpa om personer som påverkat idédebatten intervjuas jag om Gösta Bohman. Podcasten kan hämtas här.

Visa kommentarer (25 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Bananer och plåtskjul har inom M förvandlat till etniska svenskar mitt i livet.

 • Anonym

  Konservativa väljare uppmanas gå över till SD. Hjälp till att forma SD istället för syltryggsmoderaterna.

  Vill verkligen moderater har ett brinnande förorts Sverige?

 • Lotus

  förortssverige heter det och skriver man på korrekt svenska, white trash skriver man däremot med särskrivning.

  Mvh/Anders Andersson

 • Anonym

  Jag tror inget parti vill ha brinnande förorter, möjligen SD så de får mer vatten på sin kvarn. SD behöver verkligen forma sitt parti lite grann, eftersom partiet har sitt urspung i BSS. Att moderaterna tagit till sig nya idéer har lämnat en del av den politiska skalan öppen, tråkigt nog så blev det SD som plockade upp dessa röster. Jag hade hellre sett ett nytt borgerligt parti som tog ideologisk avstamp i något annat än nationalism och socialkonservatism. Det skulle bli huggsexa om högerrösterna men då skulle också SD bli tvungen att bekänna färg i fler frågor, och högerväljarna skulle se att SD egentligen inte är så mycket höger. Det är invandrarfrågan som är ledstjärnan för hela det politiska arbetet, resten skiter de mer eller mindre i.

 • Anonym

  Gösta Bohman hade inte tagit i ”Sverigedemokraterna” med tång. Det gör ingen sann konservativ.

 • Anonym

  Exakt. Sverigedemokraternas syn på ekonomin är til förväxling lik LO:s och socialdemokraternas dvs att ekonomin är ett nollsummespel. Om en kommer in på arbetsmarknaden så måste en annan ut. De begriper inte vad tillväxt är och bygger sedan hela sin främlingsfientliga och tillväxtfientliga politik på detta grundläggande missförstånd samt exploatering av fördomar och lögner.

 • http://www.facebook.com/people/Elias-Granqvist/569617349 Elias Granqvist

  Varför skulle man som konservativ vara lockad av Sverigedemokraterna? Det partiet har inget konservativt drag i sig.

  Moderaterna jobbar för att åtgärda de problem som finns i vissa förorter. Vad gör Sverigedemokraterna åt problemen i förorterna? Sannolikt ingenting, för de vill ha dessa problem som ett argument för sin individfientliga politik.

 • Anonym

  SD är folkhemsnostalgiker och protektionister, kryddat med lite xenofobi. Föga konservativt och föga konstruktivt.

 • Jimmy Axessus

  Gösta B var bra.Tyvärr fick GB vara med under den  värsta rödgröna röran med Palme under 70 talet. 

 • Anonym

  Gösta Bohman var en stark ideologisk konservativ röst i en tid då detta var absolut politiskt inkorrekt. Bohman plockade hem den svenska högern och markerade ståndpunkt, han var verkligen ingen populist och Moderaterna skvalpade därmed runt kring 15-20 % av väljarkåren. På den tiden var det socialism som gällde och det var en smal sak för SAP att hålla sanningen dold för allmänheten, då även C och Fp drogs med i deras svanesång. Valet 1976 ändrade detta, då den nya regeringen såg budgetunderskottet komma löpande mot dem. Socialismen var bankrutt lika mycket här i Sverige som allestädes i världen. Det var dock endast Bohman som pekade på det.

  Det är naturligt idag, när M blivit oerhört framgångsrika med sin gång mot den politiska mitten, att man hyllar Gösta Bohman. Han hade aldrig gjort en Reinfeldt, men hade därför aldrig gjort M stort. Det enda naturliga valet för konservativa borde vara KD, men de är alldeles för skakade för att tänka klart. Om de deklarerade sin konservatism så skulle de rädda sitt skinn nästa val. Men jag tror inte de kan. Alla konservativa väljare får försöka hitta någonting annat.

  SD – jag förstår vad deras partiledare försöker med. Han är mycket klokare än sitt parti. Men SD är inget konservativt parti. De är ett nationalistiskt och rasistiskt mittenparti. Deras tal om folkhem har absolut inget med konservatism att göra. Det argumentet tillhör vänstern – därav deras mittenplacering. I nästa val kommer inte invandringen att vara en lika stor fråga längre. SD tappar därmed sitt fortfäste, mycket få kommer att se deras mening – om det någonsin funnits någon – och de får svårt att sitta kvar.

  Själv väntar jag på den liberala revolutionen, den som Sverige behöver mer än något annat land i västvärlden.

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  MP är nog det enda sant ansvarstagande partiet.

 • Anonym

  Likt dagens spanska högerregering, fick man ärva planekonomiska strukturer inom industrin och välja folkhemsanarki eller stöd som senare slog ut tre industrigrenar som inte fick chansen till frihandeln genom konkurrens och vidareförädling. Sedan devalveringar och bankkriser!

 • Anonym

  Gösta Bohman visade att Moderater inte kan vara ärliga med sitt politiska budskap, för då hamnar partiet under 15%.
   

 • Anonym

  Ja, och så fick han hantera den första oljekrisen, som inte resulterade i någon stigande välfärd.

 • Anonym

  Gösta Bohman sade en gång att all onödig  båttrafik skulle förbjudas. Det är ingen bejakare av marknadskrafter som kan fälla en sådan kommentar då givetvis samtliga som är ute och åker båt tycker att det är nödvändigt. Det visar bara att han var en politruk som alla andra.

 • Anonym

  Tro det? Om vi kollar vad miljöpartiets representant i kommunfullmäktige i Växjö, Cheryl Jones Fur,  sa, kanske var det läste hon gjorde, i debatten nyligen om de 400 nya flyktingarna + senare anhöriga. ” Vi vet inte hur vi skall göra, men jag tror det känns bra för de somalier som bor här att vi står på deras sida.” : http://snaphanen.dk/2012/05/27/sondagskronika-utanforskapet/. Ingen har väl missat att just Somalierna storsatsar MP på. Men ärligt talat, om man inte vet vad man skall göra, vad är det för ansvar som politikerna tar, oavsett om det gäller somaliernas behov eller utvecklingen i Sverige? Vad är sant ansvarstagande?       

 • Anonym

  Ingen sann konservativ eller sant kristen hade försatt landet i en situation med okontrolerad bidragsinvandring som kommer att slå hårdast mot de som inte kan försvara sig eller sina rättigheter eller ännu inte är fullt ut medvetna om hoten mot deras framtit även om både Reinfeldt och Ylva Johansson förklarat att alla blir tvungna att arbeta till 75. Pensionsbromsen och försäkringskassans förändringar är bara en inledning på ett brutalt systemskifte som skattebetalarna får betala på alla vis. Att rycka på axlarna åt att cansersjuka får gå till arbetet med giftkanyl i armen till sista andetaget är ohöljt okristligt som jag ser det. Faktiskt rent skamligt och något jag skäms för att ha bidragit till. Vad skulle vara alternativet till SD? Kd som åser detta utan ett ljud utåt? De borde lämnat regeringen! Men då blir det inga statsrådspensioner!
  Kollekten är viktigare än ansvaret. C ? Som vill byta ut befolkningen mer än trefaldigt? Vem skall betala 30 miljonprogram på 100 år? Vi har ännu inte betalat det första från 60 talet.

 • http://www.facebook.com/people/Elias-Granqvist/569617349 Elias Granqvist

  Moderaterna ligger kring 30 % numera. På vilket sätt menar du att Bohman eller andra moderater var och är oärliga?

 • Anonym

  Det är skillnad på att vara reaktionär och att vara konservativ.

 • Anonym

  Innan hyllningskören för Bohman växer sig för stark ska man komma ihåg att han såg till att Moderaterna fällde en borgerlig regering.

 • Ulf Carlson

  Han hade ej heller tagit i Reinfeldt – det kan jag lägga handen på den heliga skrift på!

 • Ulf Carlson

  Han hade ej heller tagit i Reinfeldt – det kan jag lägga handen på den heliga skrift på!

 • Ulf Carlson

  Även detta hade Gösta sagt NEJ Stopp och belägg! Tillhör denne mans ”lärjungar” – och kommer att återupprätta det just Bohman stod för!

 • Anonym

  Att på ett fåtal decennier förändra ett lands demografi, är detta vad du kallar konservativt?

  Vad SD gör för att åtgärda problemen? Ingenting, eftersom ni (M) hellre samarbetar med ett parti som vill ge illegala invandrare samma rättigheter som svenska medborgare. SD vill anpassa invandringen till våra grannländers nivåer. Grannländer som f.ö. lyckas betydligt bättre med integrationen än Sverige (av någon märklig anledning). Vänd på frågan, varför har det bara blivit sämre sedan ni tog makten 2006? Varför har inte NI lyckats åstadkomma någonting?

  ”för de vill ha dessa problem som ett argument för sin individfientliga politik.”

  Det där är ett fullständigt efterblivet argument. Det är som att säga att Socialdemokraterna vill se ökade klyftor för att få fler röster. Er oförmåga att ta ansvar för segregation NI och vänstern har skapat med er massinvandringsdoktrin de senaste 4 decennierna är symptomatiskt.

  Konservatism innebär att låta samhället förändras på ett naturligt och organiskt sett, att varje år massimportera tiotusentals människor från vitt skilda kulturer är inte förenligt med konservatism. Både Gösta Bohman och Per Albin Hansson hade varit Sverigedemokrater om de levt idag. 

 • Anonym

   Ja, det är ju lättare att säga något än att motivera det. Patetiskt.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Mer debatt om gymnasieskolan

Obligatoriskt eller inte? Följ debatten!

Ledare

Näpna nakenfisar
och jämlika normer

LEDARE

Könssegregerade offentliga miljöer skapar fel norm.

Adjö till DÖ

KOLUMN

Om detta är ordning vore kaos hederligare.

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.

Med näsa för Den goda människan

LEDARE

Hos vänstern aktiveras regleringsreflexen.

Fridolins visor

KÖRSVENNEN

Flyger över Väsby och Sundbyberg, fallera!

En historiskt
svag budget?

LEDARE

Löfven kan slå i full back när Alliansen skjuter på.

M tycks äntligen avtraumatiserade

LEDARE

Budgetdebatten i riksdagen var inte alls dum.