Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Föga förvånande har jag ingenting emot att folk tjänar pengar. Pär Nuder är givetvis att gratulera när han enligt Expressen ”utklassar” Göran Persson genom att hans rådgivningsbolag drog in ca 14,1 miljoner förra året (att jämföra med Perssons intäkt på 2,9 miljoner.

Men det är ju inte det lyckosamma företagandet som är grejen med att Pär Nuder idag skapar rubriker, eller hur? Grejen är att han tjänar utmärkt, men ändå inte kan avhålla sig ifrån att plocka ut sju papp i månaden från staten. Grejen är att han tjänar utmärkt, men rentav aktivt ser till att bevara möjligheten att plocka ut dessa statliga slantar i form av statsrådspension.

 

Totalt har Nuder plockat ut 296 000 kronor i statsrådspension under de senaste två åren. Det är ingen full pension, full statsrådspension har han inte kunnat ta ut eftersom han haft en del arvoden som han helt enkelt inte har kunnat fakturera. Givet hur han har hanterat ekonomin i övrigt finns det dock inga skäl att tro att han inte hade plockat ut den fulla pensionen om det hade gått att fakturera även de där sista uppdragsarvodena. Det verkar ju inte ha varit några skrupler i vägen, om man säger.

 

När vi talar om de här ständigt uppoppande pensionsskandalerna blir det ofta i termer av att politiker är ena girigbukar. Alternativt diskuterar vi huruvida reglerna för statsrådspensionerna borde rattas i någon riktning. Allt det där är ju vettiga vinklar i och för sig, men jag undrar om vi inte borde börja, tja, håna politiker som gör detta mer? Skapa skamkänslor där skamkänslor inte verkar finnas naturligt, så att säga.

Håna dem för att de ger mänsklighetens futtigaste och snålaste sidor ett ansikte. Fråga vad det var för hålrum i den privata ekonomin som de där 7000 kronorna täckte, som inte de övriga miljoninkomsterna kunde täcka.

Liksom, vad köpte du, Nuder? Vad hade hänt om du hade avstått? Sämre luncher? Fulare påslakan hemma? Vad är det för viktig levnadsstandard som 7000 kronor i månaden från skattebetalarna precis räckte för? Vad måste du avstå om du blir utan dessa slantar? Och framför allt: Motsvarar 296 000 kronor verkligen den hisnande futtighet som nu läggs till bilden av de Nuderska karaktärsdragen?

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/nuder-gor-miljonklipp-plus-pensionen_7184393.svd

Arkiv