Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Eric Sundström, chefredaktör på Dagens Arena länkar på Facebook upp en artikel om Kristdemokraterna med orden:

”De är en del av regeringen och har viktiga ministerposter. Dagens Arena tar en titt på KD. Det är sällan särskilt kul men ack så viktigt”

Jodå. Det är ännu en dag i journalistikens tjänst. Det är ett hårt jobb att granska riksdagspartier, men someone’s gotta do it. Ack så viktigt, vet ni!

Skämt åsido. Artikeln handlar om den splittring jag bloggade en stump om igår, och avfärdade som meningslös, nämligen att olika falanger i KD vill olika saker med pappamånaderna i föräldraförsäkringen. Några vill avskaffa dem. Andra vill inte göra det. Ytterligare några vill (mot min tidigare förmodan) utöka dem. Efter lite groll i partistyrelsen beslutades att linjen är att månaderna skulle avskaffas. Nu återstår beslut på partifullmäktige. Detta spelar förstås ingen roll ute i den verkliga världen. Ändå hintar Eric Sundström att att pappamånaderna hänger löst, trots att han säkerligen vet att det där är en linje som aldrig någonsin
kommer att bli verklighet.

För att vara övertydlig – det var mer sannolikt att Lars Ohly skulle ha blivit en statsminister Mona Sahlins utrikesminister än det är troligt att Alliansen i allmänhet och Folkpartiet i synnerhet skulle låta KD ta bort pappamånader.

Dock är KD, lite på samma sätt som V, ett parti som lever på att ha lite ohållbara linjer för sig. Linjer som inte tilltalar några väljarmassor, utan snarare attraherar ett fåtal nogräknade väljare med en politisk smak som går lite utanför normen, men som är starkare än önskemålet om att partier ska utöva makt i någon mer handgriplig mening. I den meningen gör KD nog rätt i att följa partistyrelsen. Det finns en del som gillar att det finns någon som vill avskaffa pappamånaderna och som värdesätter att kunna rösta på den åsikten, även om den aldrig blir verklighet.

 

Allt är en fråga om nytta. Lite som det är till viss nytta för Eric Sundström att låtsas som om det fanns en sportslig för KD att genomdriva förslaget.

Arkiv

Fler bloggar