Dags för Löfven att bli hård i nyporna

”Årets politiska klimax”, skrev SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein i en kommentar inför partiledardebatten som nyss avverkats i SVT – och liverapporterats i SvD.

Blev det så? Årets klimax? Njae, förhoppningsvis har vi någon politisk höjdpunkt som smäller högre framför oss, ty det här var en ganska trevande tillställning. Stefan Löfven var stabil, men har en bit kvar till ”säker i sadeln”. Annie Lööf verkade märkbart försiktig sedan sin fadäs i Ekots Lördagsintervju häromveckan och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt visade upp en hetta som inte lär fungera särskilt lockande på andra än kärnväljarna. Gustaf Fridolin är väloljad, absolut, men som någon skrev på Twitter ”så helylle att han måste handtvättas i 30 grader och plantorkas”.

 

Men det är ändå Stefan Löfven – och hur han och Fredrik Reinfeldt duellerar varandra – som man lyssnar och tittar lite extra noga på. Reinfeldt är säker men balanserar ständigt på gränsen till arrogant. Ibland funkar det, men oftast är det bara irriterande. Löfven snubblar ibland, men känns väldigt hederlig i anslagen. Påfallande ofta får man som känslan av att det här är två partiledare som förstår varandra. Stora partier i spetsen för mer eller mindre formaliserade samarbeten med fladdriga och bångstyriga småpartier.

Tydligast blir detta när de båda låter diskussionen om vapenhandel flyga stolpe ut, helt ointresserade av att gå i clinch med varandra i en fråga som de uppenbart finner ”för viktig” för att ens vilja plocka politiska poäng i direktsänd TV. I stället åhör de lite trött sina allianskamraters moraliteter och krumbukter i ärendet, men låter själva alla kastade handskar ligga.

 

I energidiskussionen blir det smärtsamt tydligt att Stefan Löfven inget hellre vill än att skapa en hållbar blocköverskridande överenskommelse med regeringspartierna. Sällan har man väl sett ett kroppsspråk vråla så mycket ja till kärnkraft samtidigt som munnen är belagd med munkavle. På ett sätt påminner Stefan Löfven om Göran Hägglund i meningen att den senare ofta beskrivs som en klok och resonabel partiledare som är för bra för sitt spretiga parti. Samma känsla får man här. Stefan Löfven har att hantera inte bara sitt eget splittrade parti, utan också två rödgröna partners som drar åt olika håll och som mycket väl skulle kunna slå bakut om han gick sin egen väg.

På samma sätt förefaller han försöka tjäna flera herrar när han å ena sidan säger nej till att ta bort det fria skolvalet, men samtidigt försöker föreslå uppblandade skolgrupper – vilket låter svårgenomförbart utan att rucka på de fria valen… Eller när det visar sig att både MP och V vill höja skatten betydligt mer än S och Löfvens ansiktsuttryck avslöjar hur obekvämt detta är för en socialdemokrat vars retorik ligger åratal efter den mitteninriktade praktiken.

 

På många sätt illustrerar debatten och den stundtals splittrade socialdemokratiska politiken/retoriken just detta. För Löfven är den helt centrala utmaningen att utöva ledarskap inte bara över sitt parti, utan över hela sitt block. Har han inte de rödgröna i schack har han heller ingen chans på makten. För Löfven är det dags att bli hård i nyporna.

 

Visa kommentarer (32 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Vem som vann i kväll kommer att visa sig vid nästa opinionsundersökning
  som avser maj månad.
   
  Klart var dock att kvällens FÖRLORARE var Jonas Sjöstedt (V) som uppträdde
  som en rabiat kanin och där ögonen hela kvällen stack ut som två råttpittar
  genom TV-rutan varje gång han försökte göra reklam för sin plakatpolitik.

 • Anonym

  Hur många svenskar tjänar över en miljon om året och skulle få höjd skatt, sänkt jobbskatteavdrag med Löfven som Statsminister?
  Även Löfven prioriterar svenska metallares arbetstillfällen högst oavsett om det sker på bekostnad av att diktatorer mördar demokratiaktivister med hjälp av svenska vapen, pansarvärnsvapen kan användas mot civila fordon och byggnader så svenska metallare tillverkar mordredskap åt diktatorer, och avlyssningsutrustning! Det måste vara självklart att vapen definitivt INTE ska säljas till diktatorer!
  Löfven vågar inte säga att han vill ignorera folkomröstningsresultatet om kärnkraften som var mycket tydlig att den ska avvecklas, och definitivt inga nya kärnkraftverk ska byggas!
  Ungdomarna som svälter som universitetsstudenter och förväntas överleva på mindre än 3000 i månaden, hyra mat kläder kurslitteratur…, eller LÅNA för att ens ha råd att överleva, köp MAT, i dagens Sverige, räknas ju ofta samtidigt som arbetslösa, så fler studenter kan ju inte fixa siffrorna i arbetslöshetsstatistiken!
  Löfven såg väldigt osäker ut, och verkade hela tiden vara rädd att råka göra bort sig! Han gav inte ett tryggt Statsministerkandidatsmässigt intryck!
  Det fria skolvalet har inte alls ökat segregationen, snarare tvärtom eftersom förr då närmaste skola var den som gällde så avgjordes kvaliten av ifall skolan låg i ett välbärgat villaområde eller i någon förorts miljonprogramsområde! Eftersom alla svenskar har rätt till samma skolundetrvisning, och samma sjukvård, så bör det vara självklart att Staten har ansvaret för skolan, och sjukvården!

 • Fernaeus

  Bra analys av debatten, skönt att slippa TV-reportrarnas ständiga ”hur klarade sig Löfvén?” tack och lov innehåller ledarbloggen mer av politisk analys än annat tjafs.

  För övrigt undrar jag när SvD tänker göra sig av med den gaggiga Cornelia Edvardsson. Hon gör ingen glad…

 • Fernaeus

  Svar till Tomas Carlsson:
  Vem bryr sig om en folkomröstning som skedde för mer än 30 år sedan och där majoriteten röstade i panik?

  (Jag själv exempelvis lär mig påverkas av B-filmer som Kinasyndromet…30 år äldre och mer påläst, så skäms jag fortfarande över min Nej tack-knapp.)

 • Fernaeus

  Svar till ThomasCarlsson:


  ”Eftersom alla svenskar har rätt till samma skolundetrvisning, och samma sjukvård, så bör det vara självklart att Staten har ansvaret för skolan, och sjukvården!”

  Där har du fullständigt rätt – svårt bara att sy ihop den omöjliga koalitionen mellan fp och sd – de enda partier som tänker rätt i skolfrågan. Det är kört för alla tänkande människor. Kommunaliseringen och privatiseringen är två sänken för utbildningskvalitet och kunskapsstandard.

 • Anonym

  Varför hålla på och tala om ett rödgrönt block som inte finns? Finns alliansen efter nästa val? Alla partier ska gå ut med sina förslag. Väljarna säger sitt. Sedan är det riksdagsmännens sak att bilda en regering. Löfven sa detta och det var bra sagt! Han betonade också vikten av en stor överenskommelse om energin. Där har han rätt i att man först kartlägger hur mycket el vi behöver. Sedan tar man ställning till HUR man får fram den elen. Att börja och bestämma sig för att bygga vidare på kärnkraften blir helt bakvänt!  Den skamliga vapenexporten är en bedrövlig uppvisning i hyckleri! Där har v och mp de enda vettiga synpunkterna. Det är ynkligt att höra politiker på så hög nivå sänka sig så djupt! Göran H. är patetisk. Han leder ett parti som snart har utplånat sig självt. Men lovar fortsatt samarbete inom alliansen! Han har bestämt sig för att falla med flaggan hissad i topp!

 • http://www.facebook.com/people/John-Rignell/100000926792441 John Rignell

  Varför vill FR inte förstå vad SL säger är han sträcker ut en hand i kärnkraftsfrågan.
  Viktigt att nå en överenskommelse som är hållbar över tiden om det så endast blir mellan (m) och (s).

 • Anonym

  Angående Hägglund, vad ska han göra då? Klart han måste kämpa för att rädda ett parti han är vald ordförande för. Jag hade hellre sett honom som partiledare för FP, utan den svenska, snart utdöda, kristendomen i ryggen hade han kunnat uträtta så mycket mer.

  Risken är ju dock att de åker ur och det kan skaka om mandatfördelningen rejält, antagligen håller de som inte röstar KD inom Alliansen dock. Den som lever får se.

 • Anonym

  På den tiden Sverige (och Europa) hade låg arbetslöshet så fanns det tillverkningsindustrier som gjorde allt från kläder, skor, TV, Radio, maskiner, bilar, båtar osv, och även underleverantörerna fanns här.
  Nu har vi beviljat oss en kostnadsnivå som gör att alla såna jobb flytt till lågprisländer för länge sedan. På slutet har även sådant som forskning dragit iväg från oss. 
  Vi skall satsa på HITech, jojo! 
  Skolan har ett helvete, ungdomar utbildar sig inte. Vi kan inte importera spetskompetenser, och de som uppstår här flyr skatterna. I stället släpper vi in alldeles för många dåligt utbildade som även de skall ha våra alltför höga minilöner, så någon tillverkning blir inte konkurrenskraftig med dem heller.
  Nääää, Europa och Sverige kommer att få ett ökande helvete ända tills politikerna börjar sluta ljuga och tala om att vi måste sänka vår minikostnadsnivå till en bråkdel för att vi skall få ned arbetslösheten….. 

 • http://www.facebook.com/people/John-Rignell/100000926792441 John Rignell

  Varför angripa Cordelia Edvardson i detta sammanhang.
  ett omotiverat påhopp på en person som betytt så mycket för att belysa ondskan i världen och stå upp för humanitet.
  Skäms.
  Det minsta man kan begära är att Du stavar namnet rätt.

 • http://www.facebook.com/people/John-Rignell/100000926792441 John Rignell

  Varför angripa Cordelia Edvardson i detta sammanhang.
  ett omotiverat påhopp på en person som betytt så mycket för att belysa ondskan i världen och stå upp för humanitet.
  Skäms.
  Det minsta man kan begära är att Du stavar namnet rätt.

 • Kennet Fontaine

  För det första så skulle jag vilja säga, att en debatt av sådant slag som vi fick se ikväll ger intrycket av en debatt som lika gäran kunde ha förts i sandlådan. Här har vi ett gäng ”vana” politiker som tycks njuta av ”nybörjarens” ovana. Här får vi se en KDS-ledare som skiter i om det byts blöjor på våra äldre eller inte. Här hittar vi en fnissande centerledare som hela tiden söker ögonkontakt med statsminister som leende och bockande instämmer i det hon säger. Hela debatten skars sig redan i inledningskedet av två oruitnerade programledare som inte tog befälet och styrde debatten som den skulle. Statsministern utstrålar som vanligt en rak säkerthet styrd av en påtaglig arrogans gentemot de andra. Jag fick inte höra vad jag ville och jag tror knappt någon fick svar på de frågor som ligger oss varma om hjärtat. Läsaren får själv avgöra vad som är viktiga frågor för er. Innan en debatt av detta slaget startar så måste frågorna vara klara och en viss debattetik få råda annars så blir det bara pannkaka av allt.  

 • Anonym

  Det handlar om den politiska makten och både Soch M vill ha den för sig själva.

 • http://www.facebook.com/people/John-Rignell/100000926792441 John Rignell

  Då får vi väl leva med kärnkraftsdebatten och energieländet i evärdliga tider!

 • Anonym

  Det är riktigt att de rödgröna börjar att splittras eftersom Vp och det nya Vp, Mp, inte bedriver en realistisk ekonomisk politik. Frågan är dock om inte M också riskerar att splittras eftersom de ”triangulerande” liberalerna inom partiet totalt har kört över de konservativa krafterna?

 • Fernaeus

  Jag är övertygad om att kd skulle klara sig bättre om man tillämpade sin egen politik. Själv röstade jag på kd av flera skäl för några år sedan, eftersom jag uppfattade att de stod för en kulturkonservativ eller åtminstone en icke-relativistisk och icke-utilitaristisk hållning i etiska frågor och för att man vill få en etisk effekt på skattepolitiken, särskilt fastighetsbeskattningen.

  När andra partier argumenterar i skattefrågor så hänvisar man till vad den eller den gruppen kommer att tjäna på eventuella förändringar. kd argumenterade utifrån ett rent ideologiskt/etiskt perspektiv. Det är ju orättfärdigt att 1) beskatta inkomster som man inte har, 2) beskatta redan beskattad och kapitaliserad inkomst, dvs att den sparsamme villaägaren köper/bygger hus för redan beskattade pengar och sedan tvingas betala skatt igen på detta.

  s skulle också tjäna på att återigen bedriva socialdemokratisk politik i stället för att kopiera sin egen kopia (m).

 • Fernaeus

  FR är nog rädd för att bli av med alliansbrodern fp.

  För övrigt anser jag att Sverige skulle må väldigt bra av en helt ny koalitionsregering: s + fp. De bästa politikerna finns i dessa partier och eftersom vi tvingas leva med någon form av mittenregering, så är det den minst dåliga lösningen för dagen.

  Då får vi äntligen en trygg energi- och utbildningspolitik. m är trots allt bara en reklambyrå.

 • GGG

  För att inte ha suttit i Riksdagen, vara politiker eller ens varit med på något liknande medial tuppfäktning måste Löfvén anses vara en naturbegåvning. Löfvén kommer att växa farligt mycket framöver samtidigt som Reinfeldt kommer att behöva anlägga en än mer arrogant ton för att försöka härska i debatten. Detta var ett slag. Ett litet sådant. Och kriget är påbörjat. Löfvén kommer att analysera sina motståndare som den förhandlingsvane räv han är. Ingen solklar vinnare men fördel Löfvén ikväll.
  Den moderate partisekreteraren visar dock på hur verklighetsfrämmande han är.

 • Fernaeus

  Om kd är ute ur leken, så bör man bilda ett kulturkonservativt parti, som skulle slippa de negativa stämpålar som sd fått. Tyvärr kommer detta parti att få gubbstämpeln på sig direkt från blöjreportrarna på AB och Aktuellt.

 • Fernaeus

  Nej, den störste förloraren var ju FR som upprepade samma lögn om och om igen. Svagt, men arrogant.

 • Anonym

  Jag tycker det är märkligt att S och M inte slår ihop sig i en ohelig allians till ett enda dominerande storstatsälskande och frihetshatande högskatteparti. Det är ju ingen väsentlig skillnad mellan de två? Enda olikheten jag hörde i kvällens debatt var spelad upprördhet över huruvida skatten skall vara 75 % eller 74.99 % och några andra oväsentligheter jag redan glömt bort. I det stora hela var de överens och utrikespolitiken verkar nära nog identisk. Samtliga partier utgår från att statens roll är att stjäla dina pengar, bränna det mesta på byråkrati och slussa återstoden vidare till diverse av politiker utsedda specialintressen. Att folk röstar för detta är för mig obegripligt.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001688088327 Bastiaan van Beuningen

  För att det ska fungera så förutsätter det också att människors levnadsomkostnader sjunker till samma nivå. Dvs att våra hyror, mat, kläd kostnader etc anpassas till samma nivå som låglöneländerna.
  Det är något som de nyliberala ekonomimupparna inte har fattat

 • Anonym

  Vad ingen har nämnt är hur omaka Jonas Sjöstedt och Stefan Lövén är. Det måste vara uppenbart för alla efter kvällens debatt hur omöjligt ett nära samarbete mellan S och V är. Personkemin mellan Fridolin och Lövén är också nära på noll, dom kommer från två helt olika världar. Med en sådan omaka opposition blir det lätt för alliansen att sitta kvar vid makten. 

 • Allfons Mållgan

   Förutom då att Alliansen efter nästa val endast består av ett enda parti, sedan de andra kastats ut ur riksdagen.

 • nilst2011

  Det parti som stöttar övervakning av svenska folket, som inte river upp IPRED och andra kränkande lagar, som tjafsar om global uppvärmning, som stödjer diktaturer, som skickar svenskar i krig i utlandet, som fortsätter lögnerna om terrorismen……med mera får inte min röst i kommande val !

 • Anonym

  Reinfeldt har etablerat sig som lyssnande och lågmäld. Han har nu ett gott självförtroende och får akta sig för att inte bli en ny Buffel-Persson. Lövén har en framtoning som påminner litet om Fälldin, på sin tid; lågmäld, hederlig, litet i underläge. Reinfeldt riskerar att få Palmes roll som den urbane, intellektuelle översittaren.
  Aliiansens starkaste kort är förmodligen den uppenbara splittringen mellan de röd-gröna. Sjöstedt gav inte intryck av att kunna samarbeta med någon.

 • Anonym

  Så vi ska ha kvar samma levnadsstandard, men det ska stå lägre belopp på alla prislappar?
  Nej, det är ganska uppenbart att det är du som inte har fattat.

 • Anonym

  Risken finns att två partier åker ut (c,kd). 2010 räddades kd av stödröster. Ett problem är att det skett/sker en ström av väljare från kd till sd. C tappar till m men även till sd. Det enda som är säkert just nu är att läget är mycket osäkert. Valet 2014 kan ge ett helt nytt parlamentariskt läge. Jag är nyfiken, inte blå, men kanske lite grön! 

 • Anonym

  Henrik Alexandersson skrev träffande att Reinfeldt har blivit som Persson och Löfvén är som Reinfeldt. Och en kommunikationsprofessor på SvD idag säger att Reinfeldt har Olof Palmes roll och Löfvén har Fälldins.  Skillnaden är att nu är de båda överens! Svensk politik är lika variationsrik som i Nordkorea…

 • Anonym

  Det som förvånar mig en aning är hur många debattörer och så kallade ”förståsigpåare” som berättar för sossarna vad dom måste göra. Det vore ju en sak om dessa debattörer röstare på sossarna, eller i alla fall på något av partierna hos vänsterblocket men de flesta som diskuterar vad de anser att sossarna måste göra för att vinna nästa val är ju folk med tydliga åsikter åt höger. Jag kan inte minnas att det fanns något motsvarande under sossarnas senaste regeringsperiod, dvs. att fullt med sossar/vänsterpartister och miljöpartister talade om för Moderaterna vad dom måste göra för att vinna. Det ter sig aningen bakvänt i mona ögon.

 • Anonym

  Fasiken vad du lyckas med bra inlägg i dag. Eller så har jag bara missat dig tidigare. Jag har fått användning av gilla-knappen idag.

 • Anonym

  Fasiken vad du lyckas med bra inlägg i dag. Eller så har jag bara missat dig tidigare. Jag har fått användning av gilla-knappen idag.

Brännpunkt
Per Altenberg BRÄNNPUNKT

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

Skillnader sett till utbildning och härkomst.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

Landstinget har visat politiskt mod.

”Fastighetsavgift bör bestämmas lokalt”

Så kan kommuner själva betala projekt.

”Självklart kan lärare vara godtyckliga”

REPLIK

Studievägledare om betygen.

”Skolinspektion används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

”Sluta att hetsa kring
maten och vikten”

BRÄNNPUNKT

”Flera friidrottare äter för lite”.

”Lockpriser kan lura bostadssäljarna”

Brännpunkt

Mäklare utnyttjar övertag.

”Fel att flyktingar utvisas till Irak”

Liberal: Räcker inte folkmord som skäl?

”USA slår Sverige på punkt efter punkt”

Brännpunkt

Forskare: Bättre på miljöåtgärder.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

FÖLJ DEBATTEN

”Jihadister inte alltid terrorister”

Fler artiklar om jihadism.

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Brännpunkt:

Kritik mot Coops reklam för ekomat blev mest läst. Här är listan på de tio mest lästa.

DEBATT

”Detta är ju nonsens!”

Läsare om saltvarningen. Läs diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

Integration visst – men hur?

Fler artiklar i samma ämne.

LÄKEMEDEL

”Samma namn skulle underlätta”

Följ debatten om läkemedel som byts ut.

avlopp

”Vi bör dra två rör ut från alla hus”

Följ debatten om avloppen!

SJUKFRÅNVARO

Sex myter om sjukfrånvaron

Följ diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

”Därför behövs studieavgifter”

Moderata Studenter försvarar kritiserat förslag.

Ledare

Kostar invandringen för lite?

KRÖNIKA

Sverige behöver våga liberaliserande, djärva reformer.

Hallå! Var är demonstranterna?

Den rödgrönrosavänsterns dröm är en europeisk mardröm.

Keynes besegrade Labour igen

KOLUMN

Paul Krugman hade fel också om Storbritannien.

Halmbalen från M

LEDARE

Hundra tillkännagivanden gör ingen verklig opposition.

Tiggarna utanför
mitt fönster

KOLUMN

Ett försörjningssätt som strider mot våra moraliska principer.

I allmänhetens (o)tjänst

LEDARE

Public service riskerar utradera sitt existensberättigande