Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder
Vad är Anders Behring Breivik? Är han otillräknelig, eller är han psykiskt frisk i lagens mening och möjlig att döma till fängelse? Det ska processen i Oslo avgöra. Så småningom kommer tingsrättens beslut.
Oavsett hur domen faller kan vi konstatera att Breivik är en massmördare, terrorist och politisk extremist, som ser våld som ett självklart inslag i kampen för sin häxbrygd av nationalism, islamofobi och allmänt hat mot det öppna samhället.
Tyvärr kan vi konstatera att han numera också är något annat: en påk i handen på debattörer som vill kuva meningsmotståndare. Varför anstränga sig och ta diskussioner i sak när man kan avfärda människor genom att puckla på dem med Breivik?
För andra veckan i rad har Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson tagit till den metoden i ett försök att sätta Paulina Neuding (chefredaktör för Neo och kolumnist på SvD:s ledarsida) på plats. För en vecka sedan skrev Pettersson att Neuding ger uttryck för ”en tankemodell som vetter mot Europas mörka hörn, och i den yttersta förlängningen mot Breiviks hat mot en sexmånaders bebis”. I gårdagens artikel citerar hon belåtet sig själv.
Angreppen motiveras med en artikel av Neuding om situationen för judarna i Malmö, vilken är så trängd och utsatt att den har fått Barack Obamas sändebud – den amerikanske presidentens sändebud för att motverka antisemitism – att besöka staden och starkt kritisera det ansvariga kommunalrådet. Paulina Neuding skriver i vånda över hatet och trakasserierna mot Malmös judar, ett inlägg av flera som har bidragit till att göra problemet känt i vida kretsar, och från Aftonbladet blir svaret att hennes resonemang om samband mellan antisemitismen i Malmö och invandring till staden från Mellanöstern ”vetter mot” Breiviks hat mot barn.
Har Neuding uttryckt sig på ett olämpligt sätt? Läs först här och sedan här och här och bedöm själva. Men att det hon skrivit skulle kunna motivera att hon buntas ihop med en fascistisk massmördare? Inte på villkors vis. Karin Pettersson har gjort sig skyldig till en allvarlig förlöpning.
Tidigare i vår skrev en av hennes medarbetare att Breivik delar föreställningsvärld med bland annat liberala Timbro och kulturkonservativa Axess. Han garderade sig med ett lamt ”i varierande grad” precis som Pettersson gömmer sig bakom ett ”i den yttersta förlängningen”. Ska man vara tacksam för detta lilla? Inte så vidare värst. Om Aftonbladets ledarredaktion vill ses som en seriös aktör i debatten finns inget annat val än att lägga påken åt sidan.

Arkiv

Fler bloggar