Lägg påken åt sidan, Aftonbladet!

Vad är Anders Behring Breivik? Är han otillräknelig, eller är han psykiskt frisk i lagens mening och möjlig att döma till fängelse? Det ska processen i Oslo avgöra. Så småningom kommer tingsrättens beslut.
Oavsett hur domen faller kan vi konstatera att Breivik är en massmördare, terrorist och politisk extremist, som ser våld som ett självklart inslag i kampen för sin häxbrygd av nationalism, islamofobi och allmänt hat mot det öppna samhället.
Tyvärr kan vi konstatera att han numera också är något annat: en påk i handen på debattörer som vill kuva meningsmotståndare. Varför anstränga sig och ta diskussioner i sak när man kan avfärda människor genom att puckla på dem med Breivik?
För andra veckan i rad har Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson tagit till den metoden i ett försök att sätta Paulina Neuding (chefredaktör för Neo och kolumnist på SvD:s ledarsida) på plats. För en vecka sedan skrev Pettersson att Neuding ger uttryck för ”en tankemodell som vetter mot Europas mörka hörn, och i den yttersta förlängningen mot Breiviks hat mot en sexmånaders bebis”. I gårdagens artikel citerar hon belåtet sig själv.
Angreppen motiveras med en artikel av Neuding om situationen för judarna i Malmö, vilken är så trängd och utsatt att den har fått Barack Obamas sändebud – den amerikanske presidentens sändebud för att motverka antisemitism – att besöka staden och starkt kritisera det ansvariga kommunalrådet. Paulina Neuding skriver i vånda över hatet och trakasserierna mot Malmös judar, ett inlägg av flera som har bidragit till att göra problemet känt i vida kretsar, och från Aftonbladet blir svaret att hennes resonemang om samband mellan antisemitismen i Malmö och invandring till staden från Mellanöstern ”vetter mot” Breiviks hat mot barn.
Har Neuding uttryckt sig på ett olämpligt sätt? Läs först här och sedan här och här och bedöm själva. Men att det hon skrivit skulle kunna motivera att hon buntas ihop med en fascistisk massmördare? Inte på villkors vis. Karin Pettersson har gjort sig skyldig till en allvarlig förlöpning.
Tidigare i vår skrev en av hennes medarbetare att Breivik delar föreställningsvärld med bland annat liberala Timbro och kulturkonservativa Axess. Han garderade sig med ett lamt ”i varierande grad” precis som Pettersson gömmer sig bakom ett ”i den yttersta förlängningen”. Ska man vara tacksam för detta lilla? Inte så vidare värst. Om Aftonbladets ledarredaktion vill ses som en seriös aktör i debatten finns inget annat val än att lägga påken åt sidan.
Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Kommentarer inaktiverade.

Brännpunkt

”Normala livskriser förvrids till sjukdom”

BRÄNNPUNKT

Ta till diagnoser blir enkel utväg.

”Vi bör dra två rör
ut från alla hus”

BRÄNNPUNKT

Expert: Källsortering ett måste.

”Regeringen bör ta
strid mot EU-förslag”

BRÄNNPUNKT

Företag: Stort hot mot ekomat.

”Högskolan måste kvalitetsförstärkas”

BRÄNNPUNKT

Saco: Dags för ny politik.

”Läkemedelsverket sviker patienterna”

BRÄNNPUNKT

Olika namn på medicin livsfarligt.

”Olönsam förnybar energi slår ut jobb”

Brännpunkt

Debattörer: Har nått vägs ände

”Samvetsfrihet finns redan i abortlagen”

BRÄNNPUNKT

Juristprofessor: Synfält förvrängs.

”Övervaka utländska långtradare i Sverige”

Brännpunkt

SD: Transportnäringen blöder.

”Sex vanliga myter
om sjukfrånvaron”

BRÄNNPUNKT

Fel att det handlar om sjukdom.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Brännpunkt:

Missade du någon intressant artikel på Brännpunkt förra veckan? Här är listan på de åtta mest lästa.

SJUKFRÅNVARO

Sex myter om sjukfrånvaron

Följ diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

”Därför behövs studieavgifter”

Moderata Studenter försvarar kritiserat förslag.

ÖVERSIKT

Senaste debattartiklarna om försvaret

Missa inte debatten om Sveriges säkerhet och prioriteringarna när det gäller försvaret.

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

Ledare

Parti utan (s)jukdomsinsikt

LEDARE

S har lägre siffror än på mycket länge.

OECD väntar mer av svenska elever än vad lärarna gör

LEDARE

OECD är rapporten färdig och lite förvånar egentligen.

Den undfallande skolan är grym

LEDARE

Elitskolor för andra än elitens barn har gjort skillnad.

Regeringsoffensiv
på hela 188 kronor

KOLUMN

Pengar som är en droppe i havet vad gäller konkurrenskraft.

Varning för
politisk relativism

KRÖNIKA

När politikerna beter sig som om de vore guldfiskar.

Rätt kön, men tveksamt innehåll

KOLUMN

70 procent ser Hillary Clinton som Obamas arvtagare.

Knäckfrågorna för Europas framtid

OP-ED

Tillväxt och entreprenörskap helt avgörande.