Lundby-Wedin bimbofierade sig själv

I en såndär öppenhjärtig intervju som man gör först när man är på väg att lämna sin post säger Wanja Lundby-Wedin till Dagens Arena att hon under den turbulenta period som stavas AMF-skandalen blev ”urförbannad” för att hon ”framställdes som en bimbo som ingenting begrep på styrelsemötena”.

 

”Den så kallade AMF-affären: Vad betydde den för dig?

– Det är förstås tufft att vara utsatt för ett mediedrev, hur tufft tror jag inte man kan förstå förrän man har varit där. I efterhand tycker jag också att mycket var väldigt märkligt. De övriga i AMF:s styrelse som var jurister, ekonomer, höga företagsledare – ingen av dem fick någon som helst kritik, utan allt landade på mig.
– Jag kunde se mig själv i spegeln och veta att okej, jag skulle kanske ha krävt skriftliga och inte bara muntliga förklaringar, men jag kunde också se att här fanns det något konstigt. Jag framställdes som en bimbo som ingenting begrep på styrelsemötena, och det gjorde mig urförbannad. För det var ju inte sant.

Varför blev du särskilt hårt granskad?

– Det var enkelt att lägga det på mig. Jag hade varit ordförande i många år, aldrig gjort någon tabbe eller hamnat i blåsväder. Det blev lite ”wow, också hon”. Sedan tror jag att klass spelar roll. Vi var flera som representerade LO, men någonstans så var jag… ja, ”egentligen” en vanlig undersköterska. Även om jag sedan vet att jag har skaffat mig mycket kunskaper genom åren. Men jag har ingen hög formell utbildning, jag har inga akademiska meriter. Jag inte bara representerar arbetarklassen, i den meningen är jag arbetarklass. Även om jag lever under andra ekonomiska villkor i dag så kan jag aldrig definiera mig som något annat.”

 

Ärligt talat. Så mycket vatten har det inte runnit under broarna sedan AMF-spektaklet toppade nyhetsdygnen. Lundby-Wedin verkar hoppas att vi alla ska ha drabbats av en kollektiv glömska och köpa hennes efterhandskonstruktion där fördomar om kön, blont hår och undersköterskor ingår i förklaringen till att hon blev utsatt för ett drev.

Men nej, så längesen är det inte. Och jag kommer i alla fall ihåg att LO-basen själv var först ut i bimbofieringen genom att gång på gång lansera den intellektuellt föga imponerande ursäkten ”Jag har blivit grundlurad”, jämte utsagan att hon inga summor kände igen. Bland annat.

Faktum är väl snarare att den där bimbofieringen av det hela var Wanja Lundby-Wedins smala lycka. Det i kombination med alla skriverier om hur himla många styrelseuppdrag hon hade. Så många att det ju faktiskt var alldeles vansinnigt svårt att hålla i sär allt detta jobbande.

Jo. Det var genom att avsvära sig alla eventuella insikter om vad som hänt och vad hon bidragit till som hon lyckades klamra sig fast vid sitt ordförandeskap. Att hon samtidigt skulle ha suttit där och varit ”urförbannad” över detta halmstrå framstår inte som särskilt troligt. Däremot är det begripligt att hon inte vill att denna inte helt meriterande bild ska ingå i hennes ordförandeskaps eftermäle.

Visa kommentarer (24 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • MartinA

  Skönt att någon tänker och har koll och kommer ihåg. Det är så många som vill fubba med verkligheten.

 • Anonym

  Två stollar skyller allt på medierna. Igår var det Jukolt. Idag är det Wanja. Ledande sossar kan tydligen inte ta ansvar för vad de gör och gjort.

 • http://www.facebook.com/people/Kjell-Rilbe/100000410265796 Kjell Rilbe

  Inte för att jag vill skydda Wanja Lundby-Wedin, men vet verkligen Sanna Rayman hur hon hade det under styrelsemötena? Var du där Sanna? Av citaten i din artiekl att döma sade Wanja faktiskt inget om bimbofiering i media. Hon talar om det bara i samband med styrelsemötena. Alltså en kritik gentemot övriga styrelseledamöter. Inte mot allmänhet eller media.

 • Anonym

  De kanske skulle lära av Carl Bildts år i Lundin Oils styrelse?
  .
  Krister Nässén

 • Anonym

  Du är avundsjuk på CB´s inhämtande av kunskaper även utanför politikervärlden. Visa mig ett land där socialkommunismen lett landet till något bättre. 

 • Anonym

  ”Det är så många som vill fubba med verkligheten.”
  .
  Ja, jag minns följande djupsinnigheter av dig:
  .
  ”Människan är sig själv närmast. Detta är helt enkelt en sanning om djuret människa. Och alla andra djur också, för den delen.”
  .
  När jag gav ett par konkreta exempel på att det inte är fullt så svart och vitt hade du inget mer att säga i detta ämne.
  .
  Kan läsas här:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/arbetslinje-ar-bra-jobb-ar-battre_6873699.svd#dsq-comments
  .
  Krister Nässén

 • Anonym

  Har man inte tillräckligt med personlig integritet bör man inte sätta sig i en styrelse. I en styrelse har man personligt ansvar.

 • Anonym

  Förstår inte mig på ditt sätt att resonera, på vilket sätt blir Juholts och Wanjas bedrifter bättre genom att peka på en annan historia? Eller var det på något sätt Lundin Oil som nästlade sig in i samma styrelser som Wanja och gjorde henne så bortkollrad att hon gick med på vad som helst, och om så var fallet, spelar det någon roll?

 • Anonym

  Öh? Sista meningen i första paragrafen, direkt citat från Lundby-Wedin: ”
  Jag framställdes som en bimbo som ingenting begrep på styrelsemötena, och det gjorde mig urförbannad. För det var ju inte sant.” Detta säger hon som svar på en fråga om varför hon skulle blivit speciellt hårt granskad. Jag vet inte hur man ska tolka det uttalandet annorlunda än vad Rayman har gjort?

 • Anonym

  Signaturen Frihetbastating skriver: ”Ledande sossar kan tydligen inte ta ansvar för vad de gör och gjort. Istället försöker de bimbofiera oss andra. De tror vi saknar både logiskt tänkande och minne.”
  .
  Denna beskrivning verkar stämma ganska bra på Bildt, som inte tycks vilja kännas vid att en förundersökning pågår om huruvida Lundin Oil gjort sig skyldigt till folkrättsbrott. När han satt i företagets styrelse. Elementärt min käre Watson.
  .
  Detta är inget försvar för LO-ordföranden.
  .
  Krister Nässén 

 • Anonym

  Ja, varför inte? Han var i alla fall inte lika inkompetent som Lundby-Wedin och för att inte tala om Juholt.

 • Anonym

  Lästips:
  .
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14495695.ab
  .
  Visst måste allt detta bottna i avundsjuka?
  .
  Krister Nässén

 • Anonym

  Visst, det står var och en fritt att associera fritt på temat ”inte ta ansvar för vad de gör och gjort”, finns nog rätt många man kan pricka in under det epitetet, känns inte direkt som det tillför speciellt mycket här dock.

  Din association att eftersom Wanja har klantat sig som styrelseledamot, och Carl Bildt är också politiskt aktiv, så då har han säkert också klantat sig….

  känns lika relevant som:
  Breivik är säkert skyldig till mord, och Bildt börjar ju också på B, så då är han säkert också skyldig?

 • Anonym

  Noterar att du inte nämner ett ord om själva sakfrågan: Carl Bildt satt i styrelsen för ett bolag som utreds för folkrättsbrott under den aktuella perioden.
  .
  Krister Nässén

 • Anonym

  Tycker det är lika irrelevant att diskutera Bildt som Breivik i en artikelkommentar om Wanja.

  Om du vill skriva om Bildt, skaffa en blogg! Skicka insändare! Skriv debattartiklar! Men förvänta dig inte att andra ska vara intresserade av att diskutera Bildt till höger och vänster, fram och tillbaka i ett kommentarsfält om en helt annan persons göranden och låtanden.

  Du är fel ute! Du är som killen i Beijer-reklamen som försökte fråga folk om byggnadsråd på herrtoan!

 • MartinA

  Jag är oftast debattglad och gillar att ge svar på tal. Och jag tror på vad jag skriver och backar upp det. Men på nätet blir det ibland så att man inte alltid svarar. Ser fram emot att tala mot dig igen där vi tycker olika om det som framförs i artikeln.

 • Anonym

  Dina kunskaper om hur man agerar i förhoppningen att få till saker o ting, tom i underutvecklade länder, lämnar en del iö att önska. Och du! I demokratiska länder, med demokratiska mål, dömer vi inte vi inte vare sig företag eller människor förrän rättsväsendet har sagt sitt. Punkt o Slut, Krister Nässén!

 • Anonym

  Har inte påstått att att Lundin har dömts. Och precisera gärna vad du menar med ”lämnar en del iö att önska”.
  .
  Krister Nässén

 • Anonym

  Detta är Krister Nässens ständiga mantra: Att vilja byta ämne till att ‘någon annan har minsann också gjort så, också fått avgångsvederlag.. etc’ dvs till ngt helt annat. 

  Inte sällan helt utan underbyggd fakta. Denna gång med en Aftonbladsartikel om gerillakrig och hemskheter i Sudan. Som i någon lång, krånglig invecklad implikation i flera led skulle säga ngt om … Carl Bildt!? För då måste väl Wanja och Juholt varit kompetenta ändå, och deras brister (som de hävdar) mest varit mediernas orättvisa beskrivningar … tycks argumentet vara.

 • Anonym

  ”Som i någon lång, krånglig invecklad implikation i flera led skulle säga ngt om … Carl Bildt!?”
  .
  Artikeln handlar om folk som i allra högsta grad påverkats av verksamhet ledd av ett företag där Carl Bildt satt i styrelsen. Är det faktafel i denna artikel är det väl bara att ta upp dem?
  .
  Krister Nässén

 • Anonym

  Jasså — är geriallkriget och Sudanesiska hemskheter ledda av ett oljebolag? Artikeln säger uttryckligen ngt annat: Att gerillan anföll kontoret för ett bolag för att man inte erhöll pengar från den korrupta staten.
   
  Men nej, min invändning är snarare att du alltid vill byta ämne och komma med insiuant krypskyte, ofta extremt dåligt underbyggt.

  Artikeln handlade om Wanja Lundby-Wedin som nu ger en beskriving av AMF-affören som är raka motsatsen mot då det begav sig. Tom att hon nu säger sig vara förbannad över bimbostämpeln, som hon då själv använde för att skylla ifrån sig. Ingenstans handlar artikeln om svårigheter och etiska avväganden som uppkommer genom att bedriva näring i diktaturstater med etniska konflikter. Vilket förstås också är krävande. Precis som att fatta beslut om bonusar fallskärmar mm .. eller kanske tom mer.

 • Anonym

  Jag uppfattar att du själv har dömt. Dina ”kunskaper” om att komma in i ett underutvecklat land och jobba med dess ledning. Det är svårt, men vill nämnda ledning få hjälp att utveckla något. Jag tycker det är bättre att försöka än att låta dem stanna där de är.  Att man inte gör det gratis måste du bara förstå. Lundins är ett numera världsomspännande företag med duktiga medarbetare, länderna åtminstone på lite sikt, troligen medborgarna till nytta.

 • Anonym

  Artikeln verkar handla om Wanja. Även om herr Nässen vill att vi ska debatter något annant. Skulle vara av större intresse att höra vad han har att säga om sakfrågan istället för att försöka leda in debatten på ett stickspår. Sakfrågan är väl ungefär så har: Om nu Wanja trots sin avsaknad av högre teoretisk utbildning anser sig besitta tillräckliga kvalifikationer för styrelseuppdraget, hur kommer det då sig att hon lät sig ”luras”?

  Vänligen
  Sven-Gunnar Östman

 • Anonym

  ”Varför blev du särskilt hårt granskad?”

  Enkelt, Wanja…  om du kritiserar nivåerna på styrelsearvoden och sedan själv sitter och beviljar skyhöga arvoden så är det väl inte konstigt att du hamnar i blåsväder! Men eftersom du ”bara är en vanlig undersköterska”, som du själv kallar dig, kanske det inte är konstigt att du inte förmår se sambandet

Brännpunkt
Brännpunkt

”Vad händer när
jobben försvinner?”

”Vårt öppna samhälle kan hotas.”

450 000 industrijobb försvann

2006–2011

Många nya jobb tillkom – jurister och dataexperter ökade.

”Högt pris för sockret
– en otäck historia”

Brännpunkt

Hur många män ska behöva dö?

”Mitt parti måste lyssna på väljarna”

Brännpunkt

Väljare: Tvinga mig inte överge M.

”Förvärrat läge efter försvarsbeskedet”

BRÄNNPUNKT

Bloggare: Hoppet grusades.

”Lättnaden gick att ta på”

perspektiv

”Nu måste Försvarsmakten lösa uppgiften”.

”Viktigt undvika att lastbil ersätter tåg”

Replik

S: Därför utreds även tyngre tåg.

”Biskopen bortser
från Bibelns ideal”

REPLIK

”Nåd är en bättre nyckel.”

”Fler flyktingar får
inte förlora sina liv”

Brännpunkt

Rädda Barnen: EU tittar på.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Ledare

Näpna nakenfisar
och jämlika normer

LEDARE

Könssegregerade offentliga miljöer skapar fel norm.

Adjö till DÖ

KOLUMN

Om detta är ordning vore kaos hederligare.

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.

Med näsa för Den goda människan

LEDARE

Hos vänstern aktiveras regleringsreflexen.

Fridolins visor

KÖRSVENNEN

Flyger över Väsby och Sundbyberg, fallera!

En historiskt
svag budget?

LEDARE

Löfven kan slå i full back när Alliansen skjuter på.

M tycks äntligen avtraumatiserade

LEDARE

Budgetdebatten i riksdagen var inte alls dum.