Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

I en ledarartikel 23/4 tar Claes Arvidsson ställning mot kravet att hockey-VM 2014 ska flyttas från Vitryssland, men det är få vitryssar som märker av den kritiska uppmärksamheten, skriver Magnus Uggla i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter i en replik:

Det är förvisso problematiskt med generella krav på bojkott eller flytt av arrangemang på grund av den politiska situationen i det aktuella värdlandet.

I fallet Vitryssland och ishockey-VM finns det likväl några utmärkande drag. Ett är den totala sammanblandningen mellan idrott och politik i Vitryssland, något som inte bara handlar om Lukasjenkos eget stora ishockeyintresse. Världsmästerskapet 2014 kommer att arrangeras av regeringen – premiärministern leder den praktiskt arbetande organisationskommittén som också rymmer ytterligare flera tunga ministrar.

Det grundläggande problemet är förstås den kritiska människorättssituationen, som alltså ytterligare försämrats sedan beslutet togs att ge Vitryssland värdskapet. Ett presidentval har genomförts med uppenbara inslag av fusk. Regimkritiker har fängslats och i flera fall utsatts för tortyr. En lång rad oliktänkande har förbjudits att resa ut ur landet. Dödsstraff utdöms och verkställs efter bristfälliga rättsprocesser. Oppositionspartier och oberoende organisationer hindras från att verka. Ungdomar skräms till passivitet och tystnad. Listan kan göras ännu mycket längre.

Det finns definitivt en stor poäng i Arvidssons huvudargument, nämligen att evenemang som detta riktar uppmärksamheten mot landet och det rådande förtrycket. Därmed ökar omvärldens kunskap och förutsättningar att bidra till positiv förändring. Samtidigt når denna uppmärksamhet i liten utsträckning fram till den vitryska befolkningen, till de människor som i slutänden måste stå för själva förändringsarbetet.

I de strikt kontrollerade statliga massmedierna kommer en annan och för regimen mycket viktig bild att dominera totalt: Lukasjenko i ett positivt sammanhang, omgärdad av leende ishockeystjärnor och makthavare som utan att förstå det skänker legitimitet åt diktaturen.

Martin Uggla
Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

Arkiv

Fler bloggar