Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

I Stockholmstidningen skriver Jenny Wrangborg, krönikör på LO:s Mitt Sverige, under vinjetten Ideologi om samhället. Rekommenderas för er som vill förstå vänsterns syn på och definition av samhället.

Wrangborgs rubrik är alldeles korrekt ”Vi har glömt vad ett samhälle är”. En bra beskrivning av vänstern och synen på stat och samhälle.

”När alliansen under de senaste åren monterat ner vår trygghet så är det samhället de plockat ner. Bit för bit, tegelsten för tegelsten, skattesats för skattesats har det öppnats revor under oss.”

Man kan ha olika synpunkter på hur socialförsäkringssystemet bör vara konstruerat och var gränsen mellan stat och medborgare bör gå, men när man i politiska sammanhang talar om ”samhället” är det alldeles för ofta som begreppet blandas i ihop med ”staten”, eller med ”det allmänna”.

Wrangborg avslutar med:

”Så skapar man ett samhälle utan samhälle och en rädsla som gör oss ofria.”

”Samhälle” får ersätta det allmänna/staten och resonemanget antyder att ett samhälle som inte kompletteras med en stor stat inte är något samhälle.

I själva verket är samhället alltid större än staten. Civilsamhället, som inbegriper alla de frivilliga gemenskaperna som familj, vänner, föreningsliv och församlingar, glöms ofta bort av vänstern. Och i stället begränsas begreppet samhället till att beteckna det allmänna.

För er som hellre vill förstå vad ”samhället” är än hur LO ser på saken, rekommenderas i stället läsning av sociolog Hans L Zetterberg; Civilsamhället och den politiska sfären

 

Arkiv

Fler bloggar