Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Sedan tidskriften Neo publicerade en intervju med Malmös omtalade borgmästare Ilmar Reepalu, har Reepalu givits tillfällen att förtydliga sådant som han tidigare kallat missförstådda uttalanden. Såväl DN som TT har publicerat intervjuer med Ilmar jag-är-missförstådd Reepalu. Dessutom har Reepalus partikamrater tillfrågats om de har förtroende för honom efter hans antisemitiska uttalanden. Löfven beklagar att Reepalu har varit otydlig men det beror väl på vad Reepalu vill ha sagt?

Efter ökade hatbrott och trakasserier mot personer i den judiska minoriteten i Malmö publicerade Skånska Dagbladet en artikelserie om stadens antisemitiska strömningar. Den politiska maktens huvudperson Ilmar Reepalu, som i höst varit borgmästare i 18 år, var med sina år som ytterst ansvarig politiker en självklar person att intervjua i artikelserien. Vad trodde han om hatbrotten och vad kunde de antisemitiska stämningarna bero på?

I intervjun säger Reepalu:

”Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.”

Detta kan ju lätt tolkas som att det är Malmös judar själva som är skyldiga till och bär ansvar för att de hatbrott som riktas mot dem ska upphöra. Reepalu tillfrågas även om hur han ser på antisemitism och ger det märkliga svaret att han varken accepterar sionism eller antisemitism”. Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att ana hur Reepalu jämställer sionism och antisemitism.

Situationen i Malmö föranleder intervjuer också i internationell press. The Sunday Telegraph ställer frågor till Reepalu och han förtydligar ytterligare sin inställning:

”Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö.”

Även dansk TV ville veta, ställde frågor och fick av Reepalu veta att uppståndelsen i media ju visar vem som kontrollerar media.

Detta är bara några av Ilmar Reepalus uttalanden om de medialt uppmärksammade antisemitiska strömningarna i Malmö. TT:s intervju med honom den 22 mars, avslutar han med en trött och näst intill uppgiven kommentar. Han får frågan ”Ska du göra något särskilt nu för att försöka normalisera förbindelserna med judarna i Malmö och Sverige?” och svarar:

”Nej vad kan jag göra? De lyssnar ju inte.”

Det är väl precis det de har gjort? Lyssnat på Reepalus uttalanden.

 

 

 

 

 

Arkiv