Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Idag röstar riksdagen igenom datalagringslagen och vi slipper därigenom stora bötesbelopp från EU. Det ska sägas att det inte är en alltför lockande tanke att det nu blir verklighet men världen kommer inte att sluta snurra för det. Livet kommer att gå vidare och det kommer inte att ha någon större inverkan på våra liv i någon riktning, åtminstone inte än. Räkna dock med en intensiv dag på bloggar, Twitter och Facebook. Räkna också med att Fredrick Federley kommer att ätas upp levande om han inte röstar mot lagen.

På Facebook har liberale debattören Johan Norberg delat ett gammalt citat av Gösta Bohman:

‎”Vet ni om att USA idag har möjlighet – och det kommer alltså andra länder att ha i morgon – att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikationstrafik över Atlanten … Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre.”
– Gösta Bohman, Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975.

 

Det är ett beklämmande problem med den nya verkligheten. Det är inget stort orosmoment just nu men framtiden kan arta sig annorlunda än man tror och det kan ske snabbare än man väntat sig också. Det är så att säga både charmen och våndan med den.

Adam Cwejman, LUF:s ordförande, och Linda Nordlund, LUF:s 1:e vice ordförande, skriver i en debattartikel att FP:s svek får väljarna att fly. Hemskt ledsen, men jag tror inte att så varken är eller blir fallet. Det har naturligtvis flera anledningar, inte minst att det här är en förhållandevis ideologisk fråga mer än en praktisk och dessa tenderar att vara mer populära på Twitter än runt matborden. Problemen med den nya ordningen är sådana som inte kommer att realiseras nu (givetvis förutsatt att någon piratanstruken grupp digitala ungtuppar hackar systemen för att visa på hur dåligt det är och lägger ut information om porrsurfande landstingspolitiker och mellanchefer i statliga bolag… men så åker de fast tack vara lagen (sägs det åtminstone) och vips framstår lagen som synnerligen effektiv).

I själva verket är bensinpriset en oändligt mer väljardrivande fråga än vad datalagringen lär bli på lång tid framöver.

Med det sagt, jag gillar det inte heller…

Arkiv

Fler bloggar