Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Socialdemokraterna går upp över fyra procentenheter i opinionen för andra månaden i rad, det visar dagens marsmätning från Sifo. Mellan januari och mars har partiet ökat med hela 9,1 procentenheter. Det är ett svårslaget rekord. Å andra sidan hade de störtat utför i ungefär samma hastighet under månaderna före. Alldeles innan den Juholtska bostadsbomben briserade låg S ännu högre än dagens 33,7 procent. Nu återstår att se hur det går för Stefan Löfvens parti när partiledaren avbryter sin Ingemar Stenmark-strategi och berättar lite om vad han har för idéer.

Moderaterna gick inte tillbaka förra månaden. Då var det bara SD och V som tappade till S. Men i mars får M sin smäll och sjunker till 28,7 procent. Man är alltså fem procentenheter efter S. En tolkning: Att vila på gamla lagrar räcker inte för M nu när det finns en ordentlig motståndare och den europeiska skuldkrisen har svalnat några grader. Regeringen har åter något att bevisa: För det första att man kan nytända politiskt. För det andra att det finns energi kvar i allianssamarbetet. De tre små partierna har blivit farligt mycket icke-spelare. Det är inte bara att de går ganska knackigt, de tycks inte heller påverkas av väljarströmmarna. Hela stormen kring Juholts nedgång och Löfvens uppgång har knappast påverkat siffrorna för FP, Coch KD.

Nåväl, så här ser det ut just nu:

mars     feb          ändr

M          28,7     32,9        – 4,2

C              4,9       5,1         – 0,2

FP           5,9       6,5         – 0,6

KD          3,5       3,8         – 0,3

S           33,7       29,2         + 4,5

V             6,1        6,7          – 0,6

MP       10,3      10,5         – 0,2

SD          5,2         4,7         + 0,5

All        43,0      48,3         – 5,3

Opp      55,3      51,1          + 4,2

S+MP  44,0     39,7          + 4,3

Arkiv