Bistånd i rättmätig motvind

Att bistånd inte behöver vara något positivt borde knappast ha undgått någon eller vara särskilt kontroversiellt längre. I danska tidningen Politiken kan man läsa hur danska Röda Korsets ordförande erkänner att biståndet till Afghanistan har förvärrat situationen där. Grunden är en ny rapport från Feinstein International Center. Mycket läsvärt.

Detsamma gäller en artikel i the American Political Science Review, utgiven av Cambridge Journals, med titeln ”The Perils of Unearned Foreign Income: Aid, Remittances, and Government Survival” skriven av Faisal Z. Ahmed, Oxford. Han visar i sin forskning hur bistånd förlänger diktatorers tid vid makten.

Det borde göra det ännu svårare att påstå att bistånd är av odiskutabel godo, men det lär sannolikt inte påverka debatten märkbart. Allt enligt modellen ”Jag har rätt till min uppfattning”. Oklart varför uppfattning ska likställas med verklighet.

Visa kommentarer (28 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  ”Det borde göra det ännu svårare att påstå att bistånd är av odiskutabel godo.”
  Om den sakens natur är ju intet nytt. Min man hade t o m som SIDA projekt att granska hur projekt medförde för fördelar för den fattiga befolkningen. Tyvärr blev han rätt missmodig om sin granskning i den tidens Indien. Träd och planteringar gjordes i rika områden som skulle vara för att förbättra miljön för de fattiga t ex. Det finns även en massa fula gubbar som t o m i kontakter med projekt av det här slaget bjuder på kvinnomutor av ett visst slag. Nej en kvinnas kropp är inte till salu…ja säg det till de som har kontakter med dessa organisationer.

  Det är viktigt att bidraget hamnar i rätta händer och det i sig kräver granskning  av utfallet som troligen än sker idag med än bättre metoder. Så jag har hoppet om att det förbättras allt efter hand som dessa organisationer blir än mer proffsiga såsom sker i alla branscher.

 • Anonym

  I morgon ser vi fram mot en ledare med rubriken ” allt biståndbär inte negativt”
  Den blir nog lika meningslös som dagens ledare, så kanske ska du hitta ett annat ämne!,

 • Mulligan

  Nu var ju detta ingen ”ledare” utan ett blogginlägg. Dom kan man kanske kalla ”meningslösa” men det beror nog närmast på vem som läser inlägget.

 • Anonym

  När lär sig svenska politiker och svenska folket att det normala biståndet är kontraproduktivt. Det göder en elit av politiker och byråkrater i storstäderna medan det vanliga folket får väldigt lite av kakan. Men det är ju riktigt eliten i Sverige göder eliten i biståndsländerna. Men de som får betala är det vanliga folket i Sverige och biståndsländerna. Men varför skall man klaga det var väl så här det var tänkt från början.

 • Inge Larsson

  Här är några exempel på framgångsrikt bistånd som Daniel Persson kan använda som underlag till nästa lilla ledaruppkast om bistånd.Tre framgångsrika biståndsinsatser i Afghanistan, till exempel. Eller några exempel i Afrika.Institutet för utvecklingsstudier (IDS) vid universitetet i Sussex är ett av världens främsta forskningscentra för utvecklingsfrågor. På deras nätsidor finns artiklar om utvecklingsproblematiken med lite större tyngd än Daniel Perssons ledarartiklar.

 • Anonym

  Det var inte genom utländskt bistånd som Europa växte sig starkt under ett antal hundra år. Men så är det inte det faktiska resultatet, utan de ideologiska målen, som är avgörande för svensk, och för all del europeisk, biståndspolitik. Vår förbannelse av do-gooders, som sköljer som en farsot över världen.

 • Anonym

  Svenska politiker värnar inte bistånd för att hjälpa fattiga, lidande eller nödställda i första hand. Syftet verkar vara att själv bli ryggdunkad internationellt. Att biståndet sen inte varken har effekt eller väljarstöd bortser man ifrån. Det är som vargfrågan. De som bor i varglän vill inte ha dem men det vill man i Stockholm.

 • Anonym

  En man åker till Afrika och startar ett företag, som ger lokalbefolkningen jobb, han säljer företaget blir ännu rikare. Företaget finns kvar, expanderar och anställer fler.

  En annan man åker ner till samma land i Afrika, strör ut pengarna till folket, mannen åker hem fattig. Kvar i Afrika finns ingenting.

 • Anonym

  Det här visar hur fel socialisterna har haft hela tiden med sin solidaritetsiver. Solidaritet är skit! socialism likaså.

 • Inge Larsson

  ”Det var inte genom utländskt bistånd som Europa växte sig starkt under ett antal hundra år.”Ett poänglöst påpekande eftersom den form av bistånd det handlar om här utvecklades först efter Andra Världskriget. Dessutom växte sig de delar av Europa som inte hamnade under Sovjets inflytande starkt efter Andra Världskriget just med hjälp av massivt bistånd. Större delen av detta var den s.k. Marshallplanen eller Marshallhjälpen, men även Världsbanken medverkade med utvecklingslån. Under åren 1948-1952 betalades 12,5 miljarder USD ut genom Marshallhjälpen. Det motsvarade på den tiden cirka 2 procent av USAs BNP. Det kan jämföras med dagens bistånd från USA som ligger kring 0,2% av BNI. Även Sverige fick del av Marshallhjälpen, dvs var biståndsmottagare. Vi ska vara tacksamma för detta bistånd eftersom det medförde att ekonomierna i Västeuropa snabbt kunde repa sig efter kriget.

 • Anonym

  De svenska Biståndet tycks inte handla om vad som är bra utan enbart om hur mycket pengar man skänker! Summan är viktigare än resultatet!
  Bäst i klassen när det gäller att skänka är viktigare än Bäst i klassen när det gäller vad pengarna gör!
  Det tycks finnas en rädsla att vara ”rasistisk” genom att kräva att det Heliga Biståndet används på ett visst sätt!
  50% är flickor/ kvinnor, ge dem  utbildning samt våga kritisera även en viss religion samt kulturer som håller dem nere så blir det en förändring!
  Afrika är rikt, så även Asien, se till att de utnyttjar sina rikedomar till annat än att göda diktatorer som Mugabve.

 • farbror Sven

   Det är en vanlig myt att Tyskland byggdes upp av Marshallplanshjälp.

  Faktum är att mindre än 10% av det biståndet, hjälpte Tyskland, det mesta kom av tyskarnas beslutsamhet att vända blad och hårt arbete. Något som helt saknas i afrika.

  Bistånd är meningslöst, fråga bara Tanzania, där man aggressivt anklagar biståndet för att man aldrig kommer framåt. Sant, men samtidigt vill tanzanierna ha MER bistånd som ett slags skadestånd, för att hur biståndet förstört för dem!!! Negerkungslogik.

 • morotsodlaren

  Om man skulle sälja ett gammalt jänkejärn, raggarbil eller vad de kallas för. Så slipper man bli uppringd av en nysvensk som bjuder 10% av det som begärts i annonsen. Men det här är väl den mest raffinerade form för rasism som finns.

 • Per_Karlsson

  Dalarna har exporterat stora delar av sig självt till USA, därav likheten. Jo, det är så. Betänk att i det här fallet kom faktiskt hönan före ägget, dvs. utvandrarna från bland annat gamla Svedala utgör grunden för nutidens amerikaner.

 • Laban Schnabel

  Snart dax att dessa raggare börjar bo som dom amerikanare dom dyrkar med, i trailer parks.

 • odinar

  Vilken nostalgi.

  Tydligen finns raggarna kvar ute i landet.
  Kul.

 • kappy00

  Passande, det är ju raggarträffstorsdag idag.

 • nerkingen

  suck…ungefär som ‘keppsaluarna’ i Småland! De är också näpna.

 • nerkingen

  You bet! Landsbygden är som ett raggarreservat!

 • Thomas_E_Malmo

  USA-bilar från 50-talet till 1961 är de tuffaste som någonsin gjorts. Liksom USA-damskornas klackar. I Sverige körde vi samtidigt VW bubblan och gick i träskor. Skillnaden i levnadsstandard var aldrig större än då.

 • http://www.google.com john olsson

  Som svensk-Amerikan tycker jag det ar jattekul att USA ar sa populart har in my old country. Och visst ar det nagot speciellt med dessa stora kromglansande klassiska amerikanska bilarna nar dom glider fram pa vagarna.
  Men inte bara ar dessa amerikanska bilar populara i Sverige, enligt amerikansk media finns fler amerikanska Harley Davidson motorcycles per capita i Sverige an vad man har i USA.

 • http://www.google.com john olsson

  Kanske trailer parks skulle kunna vara en nodlosning for alla de 1000-tals bostadslosa i Stockholm.

 • felixoskar

  Ännu ett lågvattenmärke i en nationell tidining. Det finns fantastiskt många intressanta saker i Sverige, Europa och världen som man kan skriva kritiska rapportage om, istället för att rapa upp ett blogginlägg från Washington times…suck

 • kappy00

  mm, eller de hundratuseltals nysvenskar som skattebetalarna tvingas betala för.

 • kappy00

  Ja, jag tycker att det är synd att alla moderna bilar följer ett futuristiskt och aerodynamiskt utseende istället för att försöka få till de fina kurvor vi ser hos 50-talets jänkare. Dom kärrorna går inte av för hackor.

 • Sysifos

  Enköping, Nyköping är två andra jänke-metropoler. Fan Rimbo, redan. Så fort man kommer en bit utanför närförorterna börjar människoliknande utseende och beteende skönjas ;) Jänkevurmen bland ”arbetare”, är ingångsvägen till att återskola svensken till självständigt beteende och tänkande. Om vi fick en gnutta av USA:s individ-gnista (dvs tro på sej själv och be staten hålla fingrarna borta med greppet om geväret) på 40-60talet skulle vi regera världen. Tyvärr är vi så sossefierade att vi tillåter sossar oavsett förment partifärg köra med oss. Det är inte översvullen (socialistisk) statsapparat med massavlyssning och analysbefriad Machiavellisk statsaffärsinblandning som är det riktiga ”USA”. Nej, Obama eller Bush är inte USA.

 • Sysifos

  Hm, futuristiskt utseende är vad särskilt 50talarna har… med den tidens mått. Dagens bilar som ser ut som identiska tvålkoppar. Men dom går som fan, måste erkännas. trista lågkvalitativa sophögar 95% dock. Går inte att mecka heller.

 • bigson16

  Det stämmer alltså fortfarande att svenskarna är mer amerikaniserade än amerikanarna.

Brännpunkt
Mattias Claesson BRÄNNPUNKT

”Sluta att hetsa kring
maten och vikten”

Friidrottare: Flera inom friidrotten äter för lite.

”Lockpriser kan lura bostadssäljarna”

Brännpunkt

Mäklare utnyttjar övertag.

”Fel att flyktingar utvisas till Irak”

Liberal: Räcker inte folkmord som skäl?

”USA slår Sverige på punkt efter punkt”

Brännpunkt

Forskare: Bättre på miljöåtgärder.

”Skolinspektionen används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

”Erkänn Somaliland som självständig stat”

Brännpunkt

Debattör: Sverige bör ta täten.

”Färdig mat är
inte alltid saltare”

REPLIK

Företag: Vi vill sänka i etapper.

”Fler dör av salt mat än i trafiken”

Brännpunkt

Svenskar har vant sig vid hög halt.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

FÖLJ DEBATTEN

”Jihadister inte alltid terrorister”

Fler artiklar om jihadism.

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Brännpunkt:

Kritik mot Coops reklam för ekomat blev mest läst. Här är listan på de tio mest lästa.

DEBATT

”Detta är ju nonsens!”

Läsare om saltvarningen. Läs diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

Integration visst – men hur?

Fler artiklar i samma ämne.

LÄKEMEDEL

”Samma namn skulle underlätta”

Följ debatten om läkemedel som byts ut.

avlopp

”Vi bör dra två rör ut från alla hus”

Följ debatten om avloppen!

SJUKFRÅNVARO

Sex myter om sjukfrånvaron

Följ diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

”Därför behövs studieavgifter”

Moderata Studenter försvarar kritiserat förslag.

Ledare

I allmänhetens (o)tjänst

LEDARE

Public service riskerar utradera sitt existensberättigande

Lägre skatt är en överlevnads- och värdighetsfråga

LEDARE

Tre moraliska variationer på den moraliska skattefrågan

Ingen hopplös situation

LEDARE

Civilsamhälleliga aktörer för närvarande bästa alternativet.

Parti i kris eller så talade Thage G. Peterson

LEDARE

Tre tips för socialdemokratisk förnyelse och utveckling.

När administrationen leder forskningen

OP-ED

Risk att styrningen fokuserar på kvantitet och inte kvalitet.

Svenskt valsystem håller inte måttet

OP-ED

Staten, inte väljaren, ska se till att valhemligheten skyddas.

Den norska
snöbollen rullar inte

OP-ED

Ingen betydelsefull förändring i de kvoterade norska företagen.