Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Att bistånd inte behöver vara något positivt borde knappast ha undgått någon eller vara särskilt kontroversiellt längre. I danska tidningen Politiken kan man läsa hur danska Röda Korsets ordförande erkänner att biståndet till Afghanistan har förvärrat situationen där. Grunden är en ny rapport från Feinstein International Center. Mycket läsvärt.

Detsamma gäller en artikel i the American Political Science Review, utgiven av Cambridge Journals, med titeln ”The Perils of Unearned Foreign Income: Aid, Remittances, and Government Survival” skriven av Faisal Z. Ahmed, Oxford. Han visar i sin forskning hur bistånd förlänger diktatorers tid vid makten.

Det borde göra det ännu svårare att påstå att bistånd är av odiskutabel godo, men det lär sannolikt inte påverka debatten märkbart. Allt enligt modellen ”Jag har rätt till min uppfattning”. Oklart varför uppfattning ska likställas med verklighet.

Arkiv