Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Facebook kan eventuellt göra oss olyckliga. Särskilt kvinnor eftersom vi, enligt reklambyrån som skapade nyheten om olycka, ofta jämför oss med andra. Detta var nyhetsstoff något dygn under förra veckan.

Denna vecka är det smarta telefoner som kan skada oss. Eftersom en uppsjö av kontaktkanaler finns på mobiler snart i var mans ägo, finns det risk att vi också använder oss av dessa. I stället för att blicka ut genom fönstret under nästa bussfärd finns alltså ”risk” att du sänder ett sms till bekant, syskon eller vän. Även nyheter presenterade på SvD:s app kan fresta, eller en titt på facebook.

Det är svårt att se något skadligt i detta. (Inte minst i jämförelse med allt det som de facto är skadligt.) Däremot kan blind tilltro till ”varningssignaler från forskarrapporter” sannolikt orsaka skada. I SvD:s reportage om stressbeteenden och smarta telefoner uttalar sig en svensk stressforskare, Torbjörn Åkerstedt, om en amerikansk studie. Åkerstedt räds risken att tekniska hjälpmedel ska ersätta människor och mänskliga kontakter:

”Vår relation till mobilerna blir till slut viktigare än relationen till andra.”

Man kan ju också se mobilerna som verktyg som förenklar kontakterna med andra, inte något som ersätter dem. Förr brevduva, nu mobiltelefon.

Det hela blir ofrånkomligen en smula spekulativt när Åkerstedt varnar för vart telefonanvändandet kan leda:

”Vi vet inte om det är något som kommer att gå över när man blir äldre eller om det är ett nytt sorts beteende som kommer att följa dem upp i åldrarna. I så fall är det förmodligen ganska farligt.”

Och avslutningsvis har dagen även bjudit på en varning för rött kött. Studier visar att vi kan dö i förtid om vi varje dag i 20 år (ungefär) äter korv.

Så undvik Facebook, mobiltelefoner och rött kött. Åtminstone till i morgon. Då väntas kontraorder.

Arkiv

Fler bloggar