Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

DN har nu åter halkat in i ett tillstånd av ”something is rotten in the state of Denmark”. Det var inte länge sedan de var inne på temat senast men alla har vi våra käpphästar och vem är jag att neka dem en slö nyhetsdag.

Problemet är ständigt detsamma. Lego stod vid konkursens rand och tog sig tillbaka till toppen genom en hårdför satsning på marknadssegmentet pojkar. Star Wars och Indiana Jones, ninjor och ja, nåt annat grabbigt, högoktanigt och psykologiskt bullrigt stavades framgångsreceptet. Fy för Lego! (Eller möjligtvis F! för Lego)

Nu när skeppet sedan länge slutat ta in vatten vågar man sig på att utöka sortimentet igen. Nu ska den andra halvan av barnaskaran slutas till företaget. Redan på 90-talet lanserade Lego en fantastiskt undermålig produkt riktad mot flickor, Belville. Det saknade varje element av byggande och finns såvitt jag förstår kvar än i denna dag. Dåligt beslut. Att döma av DN:s bilder är dock Legos nya flicksatsning full av byggande, vilket borde vara glädjande.

Men nej. Flickor och rosa och pojkar och svart. Diskriminerande och hemskt. Alternativ tanke: Föräldrar som inte klarar av att hantera ett så enkelt problem är undermåliga föräldrar (alt. journalister). Så för alla barns fromma kommer här ett enkelt förslag för de villrådiga: Ta Darth Vader och Luke Skywalker och låt dem sträcka lakan i en trevlig hemmiljö och flytta de tofsprydda flickorna från ullegullet i huset till dödsstjärnans blod, svett och tårar. Blanda bitarna i en stor back och låt barnen leka. Jösses. Att det kan vara så svårt.

Arkiv

Fler bloggar