Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Den danska regeringens ekonomiska råd – de økonomiske vismænd – har levererat en bitande kritik av regeringens energipolitiska planer. Regeringspartierna driver hårt att Danmark ska skaffa sig fördelar i den internationella konkurrensen genom statliga satsningar på ”grön teknik”, men ekonomerna finner detta föga vist.

För det första påpekar de att det är vanskligt att på förhand tala om vilka tekniker som kommer att visa sig effektiva.

För det andra undrar de varför staten skulle vara bättre än privata intressenter på att göra denna svåra förutsägelse.

För det tredje konstaterar de att energiforskning inte ger högre samhällsekonomisk avkastning än annan forskning, ”snarare tvärtom”.

Folketingsmannen för Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, uppmärksammar det hela i sin blogg hos Jyllands-Posten – och ställer frågan vilket av de tre styrande partierna som ska se sanningen i vitögat först.

Arkiv