Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Representanter för Sannfinländarna har sagt både det ena och andra. Som bättre hade varit osagt. Partiledaren Timo Soini har då valt förhållningssättet att inte ha en egen uppfattning utan hänvisat till vederbörliga partiinstansers kommande bedömningar.

När en sannfinländsk lokalpolitiker skrev en facebookhyllning till en 24-åring (borde få medalj) som mördat en invandrare och skadat en annan, reagerade Soini med orden ”motbjudande och rasistiskt”. Han ansåg det också för troligt att politikern skulle uteslutas ur partiet.

Numera vet vi alltså var gränsen går för Soini när det gäller uttalanden från partikamrater.

Det är däremot fortfarande oklart var gränsen går för Soini själv.

Soini har jämfört den finländske EU-kommissionären Olli Rehn med den ryske tsarens handgångne i Finland, när förtrycket ökade och självstyrelsen drogs in. Nikolaj Ivanovitj Bobrikov blev generalguvernör 1898 och mördades i ett attentat 1904 av Eugen Schauman. Schauman blev en finländsk hjälte.

***

Och så den allra senaste notisen om hur livat det är hos Sannfinländarna (HBL 28/2). Den gäller riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen, igen:

”Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen har varit ute och festat i motorcykelgänget Bandidos klubblokal, avslöjar tv-kanalen Fyrans nyheter.

Hakkarainen säger att han lämnade en nattklubb för en dryg vecka sedan och begav sig på efterfest med tidigare okända människor för honom till en lokal på Byholmen i Helsingfors. Han säger att han var ”lite väl berusad”.

Hakkarainen tillägger att han först i klubblokalen insåg var han hade hamnat. Enligt Fyran erbjöds Hakkarainen också damsällskap mot betalning. Hakkarainen säger att han tyckte synd om kvinnan och gav henne en hundralapp. Men han nekar till att han köpte sex. Han säger också att han inte riktigt kommer ihåg hur allt hände.

–Jag vet inte ens om kvinnan var prostituerad, säger Hakkarainen.

Riksdagsledamoten ångrar händelsen. Han upplever att de människor som fanns med utnyttjade situationen.”

Arkiv

Fler bloggar