Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Tjetjenien har åter kommit i fokus efter det vältajmade avslöjandet om påstådda tjetjenska attentatsplaner mot Vladimir Putin. Men Tjetjenien är också aktuellt torsdag 1 mars kl 10 – 12, då Östgruppen och Civil Rights Defenders arrangear ett seminarium om den utbredda straffriheten i Tjetjenien:

”Den 4 mars väntas Vladimir Putin åter väljas till Rysslands president. Samtidigt är situationen för de mänskliga rättigheterna i Norra Kaukasus alltjämt kritisk. Ett av problemen består i att nästan ingen ställts till svars för de tusentals krigsförbrytelser som begåtts inom ramen för Tjetjenienkriget.

Den ryska människorättsrapporten ”Internationell tribunal för Tjetjenien” analyserar det  folkrättsliga sammanhang som övergreppen i Tjetjenien ingår i. Jämförelser görs med tillämpningen av internationell rätt i samband med konflikterna i Rwanda och före detta Jugoslavien.

Vilka konkreta möjligheter finns för att identifiera och lagföra krigsförbrytarna? Hur ser den folkrättsliga kontexten ut? Hur kan Sverige och den övriga omvärlden agera för att motverka straffriheten? Och hur påverkas arbetet för mänskliga rättigheter i Tjetjenien av att Putin sannolikt blir president igen?”

Lyssna till:
Stanislav Dmitrijevskij, ordförande i Rysk-tjetjenska vänskapsförbundet och huvudförfattare till ”Internationell tribunal för Tjetjenien” och
Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders som driver Tjetjenienrelaterade fall i Europadomstolen

Seminariet äger rum i ABF-huset, Sveavägen 41.

Arkiv