Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

I det nya utrikespolitiska program som antogs av Moderaterna i höstas står det att partiet ska verka för ett svenskt Nato-medlemskap. Sedan dess har dock tystnaden fortsatt.

I samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen frågade jag försvarsminister Tolgfors hur han skulle verka för ett svenskt medlemskap. Svaret blev att han skulle fortsätta tala om att Sverige samarbetar med Nato.

Mot den här bakgrunden – och särskilt att det är så lågt i tak i Moderaterna – känns det viktigt och glädjande att Pål Jonson, som är förbundsordförande för M i Värmland och en av dem som var med och tack fram ”verka-för-förmuleringen”, i en debattartikel kräver en för- och nackdelsutredning om ett svenskt Nato-medlemskap.

Pål Jonson och medförfattaren Artur Hulu, som MUF-ordförande i Värmland skriver bland annat:

”Det finns en lång rad frågor som förtjänar en närmare belysning. Hur skulle det t ex påverka Sveriges utrikespolitiska handlingsfrihet, våra försvarsutgifter samt den säkerhetspolitiska utvecklingen i närområdet? En översyn kan åstadkomma en bredare samsyn kring dessa grundläggande frågeställningar. Då finns det också bättre förutsättningar för att ha en bra debatt om Nato-frågan.”

Varför är Moderaterna så rädda för svaren?

Läs hela debattartikeln i NWT  här

Arkiv