Familjens dotter, rikets prinsessa

Det är en stor stund i en familjs liv. Man behövde inte se många sekunder av prins Daniels framträdande på Karolinska innan man mötte känslovirveln av glädje och stolthet, högtidlighet, bävan och förvåning. Kronprinsessans lycka och lättnad kan vi än så länge bara föreställa oss. Men det är också ett speciellt ögonblick i nationens historia. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått en efterlängtad dotter. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har fått ett barnbarn. Sverige har fått en arvprinsessa. Våra varma gratulationer till föräldrarna är samtidigt en glad signal till oss själva. Monarkin följer med in i framtiden. En ny generation fogas till tidigare generationer i det svenska statsskickets långa kedja.

Just kontinuiteten är en egenskap hos monarkin som bara blir viktigare. När alltmer i samhället förändras allt fortare och så många krafter drar människor i sär, växer värdet av det som håller ihop. Ungdomar, föräldrar och farföräldrar må leva olika liv i mycket, men de har sett medlemmar av samma kungliga familj fullgöra sina plikter på den offentliga scenen. Det ger en gemensam referensram.

Ärftligheten bidrar med en personlig och djupt mänsklig, dimension till det offentliga livet. Den lilla flicka som just fötts ska en dag fungera som ”samlande representant och symbol för landet”. Möjligheten att klara den stora uppgiften blir mycket större tack förtroligheten som blir följden av att hon och landets invånare får en så lång historia tillsammans. Politikens makthavare gör entré i ena stunden och sorti i nästa, medan medborgarna kan följa med längs en monarks hela väg från barndom över vuxenliv till ålderdom.

Kungen har varit en offentlig person i snart 66 år. Kronprinsessan har funnits i det nationella blickfånget sedan i juli 1977. Arvprinsessan kan, om allting går väl, slå följe med svenska folket en god bit in i det tjugoandra århundradet. Det är ingen liten uppgift, och man får vara glad att hon ännu är lyckligt ovetande om vad som väntar.

Att födas in i tronföljden är inte bara ett privilegium, och man får be en stilla bön om att familj och barn kommer att mötas av respekt och hänsyn från medier och alla andra nyfikna och engagerade. Visst är arvprinsessan en angelägenhet för hela nationen, men hon är först och främst ett nyfött barn.

En väl fungerande monarki kan inte gå i bräschen för den nya tiden men får inte heller bli frånsprungen av den, och det är helt utan ironi som jag skriver att det kändes bra när jag läste på kungahusets webbplats hur den kungliga födseln skulle offentliggöras: Först meddelar riksmarskalken rikets ledning. Därefter publiceras en kommuniké på www.kungahuset.se ochwww.facebook.com/kungahuset. Sedan väntar vittnesbekräftelse och konselj, salut och Te Deum. Nytt och gammalt flätas ihop. Som det måste vara.

 

Visa kommentarer (20 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Ingen svensk kommer att glömma att socialisterna lyckades avsätta en ung helt levand kronprins!
  Våra varmaste gratulationer till Victoria och Daniel! Tack och lov för vår välsignade monarki!

 • Anonym

  Det var ju mycket passande att hon föddes just när medborgarna i vårt grannland Finland  själva valt ny statschef, medan den nya statschefen i Sverige i stället föds.  Det påminner ju om länder som Nordkorea, Syrien och Saudiarabien.

 • Anonym

  ”Det påminner ju om länder som Nordkorea, Syrien och Saudiarabien.” 
  Påminner mer om vad (S) och (V) förespråkar i alla sina diktoriska och socialistiska uttalanden.

 • Anonym

  Gud bevare Konungen och Hans hus, till vilken en ny liten prinsessa idag infogats. Det goda svenska folket tackar idag Gud och kronprinsessparet för att vårt land begåvats med ännu en generation i vårt urgamla kungahus.

  Än är Sverige ej förlorat…

 • Anonym

  Ni som hyllar monarkin avsäger er frivilligt makten att bestämma över
  vem som ska vara vår statschef.
  Det borde ni få göra. Men varför vill ni
  tvinga mig att göra detsamma?

  Ni tar er friheten att påtvinga mig en tjänsteman som är född in i sitt ämbete.

  Ni borde skämmas.

 • Anonym

  Kronprinsessan och hennes make verkar vara ett väldigt trevligt, avslappnat par och det är roligt att de nu fått barn. Trots det är monarkin en anakronism, vilket visades framförallt vid kronprinsessans bröllop. Vilken annan helt ordinär svensk kan gifta sig till ett offentligt uppdrag på det viset, som ”Prins” Daniel gjorde? Är det egentligen försvarbart att personer ska födas in i ett offentligt uppdrag och som representant för en stat? Det ser ut som att det bygger på en mystisk föreställning om vissa familjers utvaldhet.

 • Anonym

   Lyssnade på Daniel.Han pratade inte om sin och Victorias dotter,utan pratade om att en prinsessa blivit född?

 • Bengt-Åke Jensen

   Medeltiden har ingen framtid alltfler inser detta faktum och fler ansluter sej till tanken på en modern stat!

  Där medborgarna själva väljer sina ledare!

 • Anonym

  Hela idén med nationalstater är en anakronism, så vad spelar det för roll om någon föds till ämbeten där?

 • Anonym

   Fler och fler ansluter sig till det faktum att nationalstaterna har spelat ut sin roll.

 • Anonym

  I och med att grundlagen bestäms av rikdagen, så är det vi medborgare som bestämt att statschefen ska utses genom arv och inte val och vi som kollektiv har rätt att ändra oss när vi vill. Poängen är att det är demokratiskt bestämt och således har vi inte frånsagt oss makten att bestämma vem som blir statschef. Det är precis samma sak som alla demokratiskt fattade beslut och det finns ingen anledning att skämmas över det! Var istället stolt över att leva i en demokrati!

 • Anonym

  Då måste vi alltså förändra vårt koncept för vad nationer är och vilken roll vi människor har i dessa. Man måste vara konsekvent.

 • Anonym

  Jag förstår vad du menar, men jag tycker inte att det argumentet håller.

  För det första är jag tveksam till att det någonsin tagits ett riksdagsbeslut på att införa monarki, jag gissar att det snarare handlade om att inte avskaffa den.

  För det andra: tänk dig att vi i dagsläget inte hade monarki, utan republik. Tror du att folk skulle rösta för att införa monarki? 

  För det tredje så har vi (inte jag) många gånger röstat fram en riksdagsmajoritet som förespråkar republik utan att någonting hänt.

  Av någon anledning verkar demokratin inte riktigt fungera i den här frågan.

 • Anonym

  Jag förstår vad du menar, men jag tycker inte att det argumentet håller.

  För det första är jag tveksam till att det någonsin tagits ett riksdagsbeslut på att införa monarki, jag gissar att det snarare handlade om att inte avskaffa den.

  För det andra: tänk dig att vi i dagsläget inte hade monarki, utan republik. Tror du att folk skulle rösta för att införa monarki? 

  För det tredje så har vi (inte jag) många gånger röstat fram en riksdagsmajoritet som förespråkar republik utan att någonting hänt.

  Av någon anledning verkar demokratin inte riktigt fungera i den här frågan.

 • Anonym

  Fler och fler ansluter sig tvärtom till det faktum att den grova organiserade vänstern har avslöjat sina onda anslag.

 • Anonym

  Vänstern tycks fast besluten att göra den mörkaste delen av medeltiden till vår framtid. Varför?

 • Fredrik Östman

  Modern stat eller ej har inget att göra med att anamma de gamla romarnas statsskick. Nästan alla diktaturer i världen är republiker. Den moderna parlamentariska demokratin uppstod däremot i England.

 • Anonym

  Så du menar att alla delar av vårt samhälle som vi inte aktivt tagit demokratiska beslut på att införa saknar legitimitet?

 • Anonym

  ”Jimlindgren” är den som borde skämmas! Inte en ”siffra” rätt i den rappakalja han skriver. Annat är sällan heller att vänta då kommunisthyllarna är ute i spalterna.

  Den svenska skolan har större brister än man någonsin kunnat ana… ”jiml…” har inte en aning om hur demokrati fungerar;

  En man – en röst. Majoriteten i Sveriges Riksdag – där ledamöterna är valda av folket – har all makt. Kungen har INGEN POLITISK MAKT. När skall tokvänstern inse detta faktum???   

 • Anonym

  Man tackar gudarna för att personer som ”tussilago” är i minoritet. Sverige skulle vara ett U-land i nivå med Grekland om vår exportindustri rasade samman.

  Ca 50 % av landets BNP genereras av våra exportföretag. Tjaffset om apanaget är ett bevis för att kunskapen är helt obefintlig hos miljoner svenskar.

  I ett nationalekonimiskt perspektiv är det kaffepengar, som svenskt näringsliv gärna betalade många gånger om, i en situation där vänsterpolitikerna skulle försöka att rasera monarkin.

  Kungahuset betyder enormt mycket för vår turistnäring, men kanske främst vid internationella kontakter och affärsuppgörelser globalt, där de mycket ofta deltar. 

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Mer debatt om gymnasieskolan

Obligatoriskt eller inte? Följ debatten!

Ledare

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.

Med näsa för Den goda människan

LEDARE

Hos vänstern aktiveras regleringsreflexen.

Fridolins visor

KÖRSVENNEN

Flyger över Väsby och Sundbyberg, fallera!

En historiskt
svag budget?

LEDARE

Löfven kan slå i full back när Alliansen skjuter på.

M tycks äntligen avtraumatiserade

LEDARE

Budgetdebatten i riksdagen var inte alls dum.

Små pengapåsar till kulturen

LEDARE

Inga sötebrödsdagar i kulturen framöver heller

Panik ersätter naiviteten

OP-ED

När krig i vår närhet blir en realitet.