Indiens nya huvudvärk

Indiens utrikespolitik, vid sidan av Pakistan, består till en inte obetydlig del av att balansera vänskapen till USA och Iran. En uppgift som är långt ifrån enkel.

Förhållandet till USA har delvis sin grund i en delad oro för ett allt mäktigare Kina. Även om allt annat fallerar kommer de fortfarande att kunna hänga upp en relation på detta. Indien, Japan och USA har också börjat kika så smått på gemensamma militära äventyr. Även på de ekonomiska och kulturella områdena är utbytet mellan länderna ständigt växande. En stor mängd indier bor och verkar i USA och många som har råd sänder sina barn dit för att studera.

Indien och Irans förhållande är möjligtvis inte lika hjärtligt men definitivt viktigt. Indien importerar en stor del av sin olja från samt säljer även raffinerade produkter tillbaka till Iran. Indien har dessutom investerat betydande belopp i Iran, främst energimarknaden. Indien ser inte ett kärnvapenbeväpnat Iran som ett hot mot landet utan har framhärdat i sin linje att hejda sanktionstrycket mot Iran och har varit inställd på att fortsätta göra affärer.

Förhållandet mellan Iran och USA är välkänt för alla. Den officiella retoriken är att respektive motpart är sänd av djävulen att förstöra om inte världen så åtminstone den goda delen av den. Det har inte varit enkelt för Indien att balansera en vänskap med båda dessa länder men det har gått. Förra veckans attentat i New Delhi mot den israeliska ambassaden, eller närmare bestämt mot en av ambassadens bilar vari diplomatens hustru färdades, har stor potential att försvåra relationsdramat för Indiens del.

Med stor sannolikhet är det Iran som ligger bakom såväl attacken i New Delhi som de två attentaten i Georgien och Thailand. Om det var fråga om hämnd för den iranska kärnforskaren som mördades eller del av ett äldre program är oklart men attackerna hade nästan säkert samma uppdragsgivare och Iran är inte ett långsökt alternativ. Ayatolla Khamenei har dessutom utlovat blodshämnd för forskarmordet och Iran har pekat ut Israel som skyldigt till dådet.

OM, Orvar Malte, om det visar sig att det är Iran som ligger bakom attacken i New Delhi innebär det att Indien måste omvärdera hotbilden kring Iran. Terrorism är inget som ses med blida ögon i Indien. Det största hotet är och har länge varit grupper från Pakistan och om Iran har börjat iscensätta attacker på indisk mark kommer det som en överraskning. Det indiska polis- och underrättelseväsendet arbetar dock för högtryck med att reda ut vem som har gjort vad. Om USA eller väst i allmänhet lyckas visa att det är Iran som ligger bakom kommer Indien att bli varse det. Påtryckningarna för att sluta handla med Iran kommer att öka, och detsamma gäller incitamenten för Indien att gå med på det.

Visa kommentarer (25 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det är inte sannolikt att Iran skulle ligga bakom terror dåden i New Delhi, Georgien och Thailand. 
  Det är en gäng banditer( USA, Sionister) som syr ihop dessa attentat för att sedan anklaga Iran för detta.

  De terroriserar Iranska forskare mitt under ljusa dagen, att erkänna dessa attentat kommer bara efter en eller två dagar, Hittills har 25 iranska forskare terroriserats av Den Mossad och CIA. Informationen får de färdig serverat från IAEA som mer eller mindre låter sig pressas av Israel och USA.

  Indien är inte så dumma som man försöker påstå i denna artickel, att de inte vet vart och vilken sida de ska hålla vid, de vet mycket väl vem som är på väg under, och att USA och Israel samt Västländer förlårar allt mer trovärdighet i Indien.

  Iran och indien har djupa relationer innan Europa, USA och israel var påtänkta, Dessa historiska relationer har skapat trovärdighet mellan dessa länder och Iran är inte misstänkta för terror, men däremot vet  både Kina, Indien, Ryssland, Pakistan, Afganistan och hela den arabiska värden vad  USA, Israel, och Väst har tendenser att starta krig med konstiga och med occeptabla anledningar ockupera länder, och när det gynnar de hjälper de talibanerna som de sedan krigar emot, hjälper Saddam och sedan krigar emot, ockupera afganistan för att inte lämna ut binladen. 

  Indian har ingen huvudvärk, det är Väst, Usa och Israel som har det, snart får de till ett nytt krig, var är grunden för denna storskaliga kriget???????????????????????????????????????????????????????????????

 • Anonym

  ”Förhållandet till USA har delvis sin grund i en delad oro för ett allt mäktigare Kina” du daniel är en sann stand up.  Indien har ALLT att frukta från USA då USAs business är krig och Kinas business är business. 
  Mer snömos. tydligen vänder sig svd till skoltrötta och allmänt trötta.

 • Anonym

  helt rätt, broder

 • Anonym

  Skämtar du? Om inte är jag mycket orolig för din skull.

 • Anonym

  Jag skrattar ända från Lima, Peru, åt den där idiotiska kommentaren! Men kanske ska jag gråta?
  Svenskarna har blivit tokiga. Herregud! När jag läser alla idiotiska kommentarer av idioter undrar jag om ni äter färska frukter och grönsaker däruppe i Norden? Finns Camu Camu? La Pita? Jungelfrukter från Perus Amazonas. Ciao från potatisens och tomatens hemland Peru!

 • Anonym

  Shahram Amiri kidnappades 2009, Masoud Alimohammadi sköts ihjäl  i Tehran 2010, Majid Shahriari dog i en bombattack 2010, Fereydoon Abbasi skadades allvarligt en bombattack 2010, Darioush Rezaeinejad mörades i Teheran 2011, Mostafa Ahmadi-Roshan mördades i bombattack i Teheran 
  2012

 • Anonym

  Här kommer en ännu större idiot som inte ens kan stava och skriva på svenska. En jävla fuckin double idiot!

  Han bor i Stockholmabad? Eller någon annanstans i Sverigebad? Eller bor denna idiot i Islamabad?

  Jag säger så här:
  Israel,
  GO, GO, GO!

  Bomba Iran tillbaka till stenåldern, som General Curtis LeMay sa!
  Läs senaste Associated Press-artikeln från Wien om Irans kärnvapen.
  Crystal Clear.
  Det här vet ju alla normala människor om.

  Israel måste slå till snarast möjligt. Precis som mot Iraks och Syriens kärnvapenanläggningar.
  Vi måste raka dom där jävla hemska skäggen i Iran!

  Dessutom rekommenderar jag Idioten ”Neutralkrafter” att plugga lite svenska!
  Du skriver USELT!

  Oförskämda hälsningar från Peru, potatisens och tomatens hemland

  Erics son
   

 • Anonym

  Bomba Iran!  Precis som Irak och Syrien.
  Don’t wait!
  GO, GO, Go Israel!.
  Raka iranska skäggen!
  Säger jag från Lima, Peru … potatisens och tomatens hemland

 • Anonym

  Fuck Iran! Bomba dom där jävla skäggen tillbaka till stenåldern som Curtis LeMay sa om NordKoreas idioter. Never happened. But it’s gonna happen now. Israel will GO GO GO pretty soon!
  Ciao från Lima, Peru
  Stick

 • Anonym

  I’m not kidding but I’m confused. Did I respond to your question?

  Hej från Lima, Peru.
  Did not get this.

  Men jag vet svaret: bomba Iran och skäggen tillbaka till stenåldern Israel innan det är för sent!

  Bara några månader nu. Kanske veckor.

  Why?
  Läs gårdagens artikel från Associated Press (AP) från Wien.

  It’s getting close. Real close.

  Angels & Airwaves. ”Hallucinations” on youtube. Alternative rock from L.A.

  Listen to the band! Listen to the words!

  Ciao från potatisens och tomatens hemland Peru … det gamla Inkariket!

  Erics son

 • Anonym

  Du är en värdelös människa!

 • Anonym

  Du verkar totalt pårökt.

 • http://www.facebook.com/people/Aye-Karlsson/100001838518215 Aye Karlsson

   ja, din kommentar var så mycket bättre :)

 • Anonym

  RE: [svdsewebbteknik] Re: Indiens nya huvudvärkTack för det Senora eller Senorita Karlsson!
  Dina uppmuntrande ord värmde … även om det är mycket varmt här i Peru söder om ekvatorn. Drygt 31 grader idag
  Min 91-åriga svärmor sover gott. Min fru också. Nu är det 1.18 a.m. i detta mycket amerikaniserade land  … på gott och ont!

  Ciao från potatisens och tomatens hemland! En oslagbar kultur! Kolla på nätet. Och Sydamerikas bästa mat! Kolla på nätet

  —–Ursprungligt meddelande—–

  Från: Disqus

  Skickat: tis, 21 februari 2012 07:48:45

  Till: bigswede@speedmail.se

  Ämne: [svdsewebbteknik] Re: Indiens nya huvudvärk

  Disqus generic email template

  Aye Karlsson wrote, in response to sticklinge:

   ja, din kommentar var så mycket bättre :)

  Link to comment

 • BALKANBARBAREN Rodalinjen

  Att USA och Israel spränger sina egna i luften i olika länder, för att sen peka ut sina fiender.

  Detta kommer nog snarare leda till att USA svartlistas!

 • Anonym

  Daniel ska ha en eloge för att han som förste svensk ledarskribent mer systematiskt tar upp Indien och dess ökande betydelse. Sen kan analysen vara lite grund, men det må vara förlåtet. Indiens stora utrikespolitiska huvudvärk ÄR Kina, och inget annat. Pakistan har skjutit sig själv i sank och Indien har sedan 15 år mer och mer dragit ifrån. Balansgången mellan USA/Israel och muslimska länder är inte heller ny, detta har pågått åtminstone sedan 11 september 2001. Indien har historiskt inga oplockade gäss med ”kusin” Iran, trots att de senare är muslimer. Tvärtom, Indien har allt att vinna på att bibehålla en god relation med Iran, utan att för den skull ses som uppmuntrande av ett ev. kärnvapenprogram. Det gäller att stå emot USA och Israel när de börjar krigshetsa, historien brukar visa att de har fel (Irak) eller klantar sig (Afghanistan).

  Hur som helst, Iran är ingen dussinrepublik a la Irak eller Libyen. Den som ger sig på Iran vet inte vad de gör…

 • http://pulse.yahoo.com/_LIGWKWKYEE32GE24PC3IQOQTOM firooz

  Iran är ett mäktigt land i den viktiga delen av världen och varje beslut i detta land kommer påverka inte bara mellan östern utan hela världen. Detta skrämmer banditerna som inte ville erkänna andra nationernas rätt till utveckling!
  Indiens beslut att blunda för amerikanska påtryckningar ang. bojkott av Iranska olja är inte bara ett bakslag till Amerika också frågor om USA: s förmåga att kunna sabotera det internationella fri handel.

  indian köper årligen ca $ 12 miljarder olja från Iran, som omfattar 12 procent av olja som förbrukas i landet. Iranska oljeexporten till Indien var i januari 550 tusen fat per dag, förhållandet av exporten till detta land ökade 37,5 procent i december 2011.
   
   
  Även Japanska och Syd koreanska företag kommer att köpa iranska olja mot US:s beslut meddelar flera företag i dessa länder.

 • Anonym

  Daniel du tar bort min kommentar, kan du berätta varför????

 • Anonym

  A fuckin’ Son of a Bitch!

 • Anonym

  Iran är en papperstiger. Ekonomin är på väg ned i botten och Rialen är i fritt fall. Värre kommer det att bli allteftersom de utvidgade sanktionerna börjar att bita.
  Landets vapentekniska underhåll är på dekis pga sanktioner från omvärlden. Iran har i praktiken inget fungerande flygvapen.
  Säkerheten i landet är tå tredje-världsnivå där framstående nuklearvetenskapsmän kan dödas och baser för de mest långtgående missilerna kan sprängas i luften

  Om det framkommer bevis eller starka indicier för att Iran direkt eller via terroristslavarna i Hezbollah ligger bakom terrorattacken i New Delhi kommer Indien att distansera sig från de galna mullornas Iran; Indien är mycket känsligt för terrordåd efter islamisternad massaker i Bombay som kostade bl.a judiska liv.
  Det indiska och israeliska samarbetet inom det militära, ekonomiska och underrättelseomdet är däremot stadigt i växande.

 • Anonym

  Iran har redan gått genom 8 år av krig mot USA, och 32 andra nationer som hjälptes åt för att bryta ner den Islamiska republiken, men fan fick de..

  Ska dagens Iran som har haft starka relationer med Indien innan Europa och Israel och USA var påtänkta, kallas för papperstiger,, din analys om relationerna mellan Indien och Iran är helt avigt. 

  Iran har inte och kommer inte heller att ha med terrorister och göra, där av ingen relation med USA.

  Iran är fjärde snabbaste land i tekniskt utveckling och har en av värdens mest utvecklade flygvapen, du kommer ihåg väll hur Iran tog ner Amerikanska Drönare…det är ett plan som Ryssarna inte ens kan upptäcka. 
  Jag hoppas att du förstår innebörden, om inte kommer ett eventuellt anfall mot Iran bevisa den mäktiga och tekniskt utvecklade Iran, tyvär kommer denna krig bara att kosta otroligt många liv från alla sidor som blir inblandade.

  Nedgången av Iranska Ryalen har inget med sanktionerna att göra.
  Iran påverkas inte av sanktioner från Väst snarare tvärtom, gällande USAs sanktioner så är de helt obetydliga för att Iran har inte haft med USA att göra sedan revolten 1979.

 • Anonym

  Iran styrs av en samling galna islamister som under kriget med Irak skickade 1000-tals barn ut i minfält som levande minröjare. barnen hade en plastnyckel om halsen för inträdet till paradiset och kläddes i filtar för att intekroppsdelarna skulle flyga för långt.
  Irans mullor borde mangrant hängas.

  Den amerikanska drönaren störtade pga elektroniskt fel
  Det iranska flygvapnet är ett skämt
  Ett antal amerikanska F-14 från shahens tid och ett antal äldre f.d. Irakiska Mig-29 de flesta inte flygdugliga pga brist på underhållsdelar och att de bästa teknikerna antingen flytt landet eller kastats i fängelse.
  Iran blir en munsbit för ett israeliskt flyganfall. Mot kärnanläggningarna och Stuxnet var inte det sista cyberangreppet mot skurkstaten Iran

 • Anonym

  De är inte galna, det vittnar större delen av världen i dags läget. som ser hur Iran motarbetar samt avslöjar syftet men sanktionerna samtidigt som de hanterar en global ekonomiskt kris.

  Din kommentar om Iranska barn: den är hemsk.
  barnen hade en plastnyckel om halsen för inträdet till paradiset och kläddes i filtar för att intekroppsdelarna skulle flyga för långt. 
  Fuck that shit
  Detta verkar vara mera som jävligt skumma rykten. det finns nämligen andra metoder för att upptäcka fältminor. många fick ge sitt liv i detta krig, men återigen vilka galningar hjälpte Saddam och stödde han mot Iran under åtta år.

  Det finns filmer som visar där Iran tog ner drönaren med full kontroll. Ingen vet riktigt på vilket sätt de kunde hacka sig in o ta över den men det var den vägen iaf.

  Flygvapnet: där är du helt ute och cyklar. Iran har precis nu tagit fram 100ex av den fjärde generationen av saeqe( Irans egen tillverkade stridsplan).

  Men att stödja ett krig då undrar jag varför då enligt dig att Iran är helt ofarlig, efterbliven samhälle.

  Israelpratar om att Iran är eller kan vara snart emun mot alla slags attacker,, där har du missat nått som bevisar Irans militära styrka. 

  chao

   

 • Anonym

  Iran är en riktig skräpstat, en avskrädeshög styrd av religiösa fanatiker.
  Att landet skulle ha tagit fram något annat än en prototyp av ett stridsplan med teknologi från det kalla krigets epok, är enbart propaganda precis som lögnerna om nya missiler.
  Det finns däremot fotobevis från misslyckade iranska missilprojekt.
  De iranska barnen som islamofascisterna offrade som minröjare i kriget mot Irak finns dokumenterade.
  http://www.unhcr.org/refworld/country,,CSCOAL,,IRN,,498805f02d,0.ht

  Israel kan när som helst stänga ner all elektronik i hela Iran inkl. luftförsvaret.
  Det enda i Iran som kan bli immunt för luftangrepp är de kärnanläggningar som de islamofascistiska idioterna till mullor försöker installera djupt inne i berg.
  Så låt oss hoppas att angreppet kommer innan dess och att även Khameinis och Ahmadinejads bostäder får ta emot missiler.

 • Anonym

  Jag tror att du håller med om att USA vill kontrollera Iran. till vilket pris som helst. jag tror att priset blir USAs undergång och de som hakar på.

  Jag kan säga dig att du inte har ett bra inblick i Iran och tror och satsar för mycket på förlorade krig och hängningar och USAs miss foster Israel (den sionistiska enheten), Jag vet annat än så.

  Du får hoppas att det blir ett anfall mot Iran, jag motsätter mig detta och hoppas på dialog, och att alla sanktioner som inte slår annat än folket i Iran dtoppas och att omvärlden får komma närmare Iran för framsteg i Rätt riktning mot fred. 

  För att inte gå ner på knän för USA krävs mod som jag hoppas att Omvärlden skaffar sig genom ett medvetande om mänskliga rättigheter.

  Indian verkar ha denna mod att göra det.

Brännpunkt
Carl Bergqvist och Niklas Wiklund BRÄNNPUNKT

”Lättnaden gick att ta på”

perspektiv

”Nu måste Försvarsmakten lösa uppgiften”.

”Viktigt undvika att lastbil ersätter tåg”

Replik

S: Därför utreds även tyngre tåg.

”Biskopen bortser
från Bibelns ideal”

REPLIK

”Nåd är en bättre nyckel.”

”Fler flyktingar får
inte förlora sina liv”

Brännpunkt

Rädda Barnen: EU tittar på.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Mer debatt om gymnasieskolan

Obligatoriskt eller inte? Följ debatten!

Ledare

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.

Med näsa för Den goda människan

LEDARE

Hos vänstern aktiveras regleringsreflexen.

Fridolins visor

KÖRSVENNEN

Flyger över Väsby och Sundbyberg, fallera!

En historiskt
svag budget?

LEDARE

Löfven kan slå i full back när Alliansen skjuter på.

M tycks äntligen avtraumatiserade

LEDARE

Budgetdebatten i riksdagen var inte alls dum.

Små pengapåsar till kulturen

LEDARE

Inga sötebrödsdagar i kulturen framöver heller

Panik ersätter naiviteten

OP-ED

När krig i vår närhet blir en realitet.