Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Indiens utrikespolitik, vid sidan av Pakistan, består till en inte obetydlig del av att balansera vänskapen till USA och Iran. En uppgift som är långt ifrån enkel.

Förhållandet till USA har delvis sin grund i en delad oro för ett allt mäktigare Kina. Även om allt annat fallerar kommer de fortfarande att kunna hänga upp en relation på detta. Indien, Japan och USA har också börjat kika så smått på gemensamma militära äventyr. Även på de ekonomiska och kulturella områdena är utbytet mellan länderna ständigt växande. En stor mängd indier bor och verkar i USA och många som har råd sänder sina barn dit för att studera.

Indien och Irans förhållande är möjligtvis inte lika hjärtligt men definitivt viktigt. Indien importerar en stor del av sin olja från samt säljer även raffinerade produkter tillbaka till Iran. Indien har dessutom investerat betydande belopp i Iran, främst energimarknaden. Indien ser inte ett kärnvapenbeväpnat Iran som ett hot mot landet utan har framhärdat i sin linje att hejda sanktionstrycket mot Iran och har varit inställd på att fortsätta göra affärer.

Förhållandet mellan Iran och USA är välkänt för alla. Den officiella retoriken är att respektive motpart är sänd av djävulen att förstöra om inte världen så åtminstone den goda delen av den. Det har inte varit enkelt för Indien att balansera en vänskap med båda dessa länder men det har gått. Förra veckans attentat i New Delhi mot den israeliska ambassaden, eller närmare bestämt mot en av ambassadens bilar vari diplomatens hustru färdades, har stor potential att försvåra relationsdramat för Indiens del.

Med stor sannolikhet är det Iran som ligger bakom såväl attacken i New Delhi som de två attentaten i Georgien och Thailand. Om det var fråga om hämnd för den iranska kärnforskaren som mördades eller del av ett äldre program är oklart men attackerna hade nästan säkert samma uppdragsgivare och Iran är inte ett långsökt alternativ. Ayatolla Khamenei har dessutom utlovat blodshämnd för forskarmordet och Iran har pekat ut Israel som skyldigt till dådet.

OM, Orvar Malte, om det visar sig att det är Iran som ligger bakom attacken i New Delhi innebär det att Indien måste omvärdera hotbilden kring Iran. Terrorism är inget som ses med blida ögon i Indien. Det största hotet är och har länge varit grupper från Pakistan och om Iran har börjat iscensätta attacker på indisk mark kommer det som en överraskning. Det indiska polis- och underrättelseväsendet arbetar dock för högtryck med att reda ut vem som har gjort vad. Om USA eller väst i allmänhet lyckas visa att det är Iran som ligger bakom kommer Indien att bli varse det. Påtryckningarna för att sluta handla med Iran kommer att öka, och detsamma gäller incitamenten för Indien att gå med på det.

Arkiv