Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Jonas Sjöstedt träffade riksdagsjournalister idag. Han fick då frågan om hur han ser på Israel och förklarade att landet är en demokrati:

”Även om man är kritisk till deras ockupationspolitik och de nya munkavlelagar som är på väg, så är det viktigt att slå fast att Israel är en demokrati med en mycket livlig intern debatt”.

Just det, och i morse arrangerade Handelskammaren Sverige-Israel ett frukostmöte där nationalekonomen Peter Stein gjorde en dragning om likheter och olikheter i Sveriges och Israels respektive situation under och strax efter den internationella finanskrisen. Faktaspäckat som en bättre föreläsning och intressant för alla oss som allt för sällan hör beskrivningar om Israel som nation och inte endast som aktör i Mellanösterns konflikter.

Dessa ”lidelsefria beskrivningarna av Israels ekonomi” som Stein kallar dem, är intressanta och denna morgon drogs paralleller mellan Sverige och Israel. Båda länderna har klarat den ekonomiska krisen förhållandevis väl och de har också det gemensamt att redan decennier tidigare erfarit ett ”genrep” av krishanteringen. Sveriges 90-talskris nödvändiggjorde reformer, besparingar och stenkoll på statsfinanserna. Detsamma erfor Israel som också stod bättre rustat än många andra länder när krisen kom.

Under 80-talet hade Israel en inflation på 500 procent, som på två år pressades ner till 17 procent. Under 90-talet var Israels politik inriktad på att skapa en privat marknad för riskkapital och reformer genomfördes. Under 00-talet har ytterligare ekonomiska skärpningar och liberaliseringar genomförts. (Skattetrycket är i dag 32,5 procent och en marginalskattesänkning från 60 till 45 procent har också genomförts.) Satsningar på FoU i kombination med politik för privat riskkapital har lett till stark it-sektor och produkter som USB-minnet och brandväggar är israeliska.

Sverige har en finansminister som av Financial Times 2011 utnämndes till finance minister of the year. Israel har en riksbankschef, Stanley Fischer, som fått Euromoney’s Central bank governor award 2010.

Men de båda länder delar också utmaningar. Exportberoende, små länder som lever under direkt påverkan av globaliseringen. Enligt Peter Stein skulle erfarenhetsutbyten vara gynnsamma exempelvis att hålla rätt kurs i den ekonomiska politiken mitt den globaliserade världen. Vi måste också i större utsträckning finnas med på nya tillväxtmarknader. Såväl svenska som israeliska elevers resultat måste också förbättras.

Medan Sverige bör ta intryck av Israels innovationsutveckling – och såväl IVA som Vinnova m fl har redan företagit på ett antal studieresor – behöver Israel i grunden lösa problemen med den låga sysselsättningsgraden. (60,2 procent i jämförelse med Sveriges 72,7 procent.)

Kunskap och erfarenhet, inte minst politisk, är alltid relevant mellan länder som står inför liknande (ekonomiska) utmaningar.

 

 

Arkiv

Fler bloggar