Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Nu trodde du kanske att Sundsvall bara är en kommun där man river gamla, vackra, kulturhistoriska miljöer för att i bästa 60-talsanda ersätta dem med t.ex. containerhamnar. Då har du fel. Sundsvall är så mycket mer än aktiv kultur- och byggnadspolitik. Ansvarstagande är till exempel en av ortens paradgrenar.

Sundsvall är en av landets kommuner där man upplever att kostnaderna för försörjningsstöd ökar. Det är inte positivt, tänker man då (förhoppningsvis av fler anledningar än att det kostar pengar). I stället har man listat ut att det finns andra sätt för människor att få pengar varje månad: a-kassan. Denna knivsluga insikt har medfört att 600 människor i Sundsvall kan räkna med arbete under ett års tid under förutsättning att de går med i a-kassan. När året är slut har de rätt till ersättning därifrån i stället.

”Vi ser det som något alla vinner på” berättar det centerpartistiska kommunalrådet för Kommunal-Arbetaren. Detta ställs i artikeln mot det förslag från Sollentuna kommun som gick ut på att skapa ungdomsjobb med lägre lön. I Sundsvall vankas avtalsenliga löner.

Nu verkar i och för sig det där året i arbete i Sundsvall vara underställt målet att få över projektdeltagarna till a-kassan, ett slags nödvändigt ont, men ändå. Att lägga resurserna på att förbättra Sundsvall för företag av alla de storlekar som kan ge jobb så att folk inte behöver vare sig försörjningsstöd eller a-kassa verkar enligt artikeln inte finnas på tapeten. Om det finns är det säkert på någon gammal tapet i någon gammal fastighet som ska rivas snart. Ut med det gamla.

Arkiv

Fler bloggar