Annons

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

I sin blogg på The Atlantics hemsida konstaterade Jeffrey Goldberg för ett drygt år sedan att många försvarare av Iran invänder att Ahmadinejad är missförstådd och att han faktiskt aldrig sagt att Israel ska utplånas. I det förhandenvarande exemplet var det dr Reza Aslan, en av USA:s profilerade religionsförfattare, som hävdade att det berodde på ett enskilt översättningsfel.

För att bringa klarhet i frågan samlade Goldberg inte mindre tjugo uttalanden från de senaste åren där Ahmadinejad behandlade frågan om Israel och judarna. Det är väl värt att läsa, av erfarenhet vet jag att argumentet inte är alltför ovanligt ens i Sverige.

Så till huvudfrågan, är det verkligen märkligt att Israel är oroliga för Iran och vad landet kan åstadkomma med exempelvis kärnvapen? Inte mycket. Revisionen av Irans ledarskaps antipati gentemot Israel är en av flera varianter som figurerar bland dem som vill undvika väpnad konflikt med Iran, en i sig sund inställning – man bör inte vilja krig, som går ut på att spela ner Irans kapacitet och potential. Det skriver Goldberg om i en ny blogpost. Också den är klart läsvärd.

Arkiv