Domen mot Caremadrevet

Second Opinion har på uppdrag av Carema granskat turerna i det drev som gick i höstas och som gällde just Carema (pdf). Expressen har i någon mån gjort det tidigare och uttryckte då viss kritik mot det som skett. För de läsare som följt rapporteringen mer noggrant kommer inte rapporten att innehålla särskilt många nyheter, men den tjänar ändå som en viktig sammanställning och tillhandahåller ett sammanhang som inte är uppenbart.

Rapporten tar sin utgångspunkt i de ”sanningar” som Expressen tog fram i sin granskning. Det är en rimlig utgångspunkt. För att göra en lång historia kort är det inte oväntat Dagens Nyheter som får mest kritik. Det är på synnerligen goda grunder. Det var DN som startade drevet och som uppehöll det. Det mesta som cirkulerade under drevets gång var baserat på DN:s artiklar.

Hela historien började med anklagelser om misskötsel av Koppargården. Uppgifterna bakom publiceringen kom från ett läkarföretag som låg i en utdragen konflikt med Carema, personalen hade bland annat polisanmält läkarföretagets VD som bland annat uppträtt väldig hotfullt vid möten med Caremas personal. Situationen var så långt gången att stadsdelsnämnden skulle byta läkarföretag, då DN:s Caremarapportering började. Hur det slutade vet vi, Läkarföretaget är kvar, inte Carema.

Det här var något som DN visste om men valde att inte upplysa läsarna om. Istället brände de på ordentligt och presenterade läkarföretaget som ren godhet och Carema som det rakt motsatta. När DN nedlät sig till att låta Carema komma till tals med den information som DN haft sedan långt innan framställde man det som att Carema skyllde ifrån sig.

DN:s beslut att inte låta Carema uttala sig i anslutning till artiklarna utan i efterhand och stundtals inte ens då är makabert och respektlöst. Det är förvisso sant att Carema inte borde ha publicerat intervjun DN gjorde innan den publicerats i tidningen, men det är inte en ursäkt. Det visar snarare att DN ser på pressetikens regler som något man nedlåter sig till att beakta. Att man ger anklagade möjlighet att bemöta kritik sker av vänlighet, på benägen nåder.

Det samma gäller när DN skrev att Carema på äldreboendet Kastanjen uppmanade sin personal att själva släcka bränder för att man ska slippa kostnader för att brandkåren rycker ut. Dokumentet som påståendet baseras på visade sig dock inte vara ett interndokument från Carema utan kommer istället från Järfälla kommun. Det är på något sätt kännetecknande för hela DN:s rapportering kring Carema.

Second Opinions granskning slår fast att av de åtta sanningar som Expressen identifierade är fem-sex stycken antingen direkt felaktiga eller så hårt vinklade att de inte ger en rimligt balanserad bild av verkligheten. Det är närmast omöjligt att inte hålla med dem. Om något känns rapporten snarast undfallande, men en viss förlåtande inställning är på sätt och vis rimlig. Shit happens. Men det får inte hända på en sån här skala och mycket av problemen skulle så lätt ha kunnat åtgärdas om det hade ansetts önskvärt. Uppenbarligen var det inte så. Det är hur som helst en mycket läsvärd granskning.

Visa kommentarer (18 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/svenerland.vastros Sven-Erland Västros

  Carema har kommit alldeles för billigt undan. Det blotta faktum att Carema ligger i Italien har gett upphov till en äldrevårdskandal även där – i Sanremo. Visserligen på ett kooperativ, men det visar bara på hur viktigt det är att vinstintressen hålls borta från vård och omsorg, http://svenerland.wordpress.com/2012/02/02/carema-ligger-faktiskt-i-italien/ 

 • Gösta Oscarsson

  Det Daniel Persson gör här är ytterst angeläget.

  Den tredje statsmakten måste få en motkraft om landet inte skall bli helt o-regerbart. Och den enda motkraften kan komma från – just det – den tredje statsmakten. Vilket fram tills nu fungerat dåligt. Delvis för att man inte kackar i eget bo, men också för att journalistkåren är så homogen. Till ledarsidorna i liberala tidningar rekryteras mestadels liberala personer medan till nyhetssidorna man rekryterar journalister med deras av de flesta kända politiska böjelser (där bl.a. ”vinst” är ett fult ord). Tyvärr är denna typ av renhållning nästan helt begränsad till ledarsidorna. Nyhetssidornas views (vilket det finns mycket av) granskas inte av andra nyhetssidor därför att dessa views bedöms vara korrekta. Det paradoxala är alltså att news har allt mer blivit views och views själva måste ta fram sanningsenliga news. Om ni förstår vad jag menar.  

 • Anonym

  Lite Fy fan.  När bemödade sej en ledarsida att förstå och förklara nån affär ”drev” som startats av nån tidning. Vill inte tänka för mycket, men tyvärr nån sorts eftersmak blir det!!

 • Anonym

  ”Dagens Nyheter har avstått från att kommentera.” Säger inte det allt?

  Den tredje statsmakten, media, har i Sverige grovt svikit sitt uppdrag anser jag. Oavsett vilken politisk åsikt man har så är dreven mot Juholt, Carema Care, Arkelsten, Littorin mfl och oviljan att sakligt beskriva vissa företeelser (elefanten i rummet) exempel på den låga kvaliteten, konformismen och en scoopjagande mentalitet hos de kretiner som kallar sig journalister. Ofta är just DN och SvD undantagen men ibland brister det även här. Jag personligen har inget förtroende för Expressen, Aftonbladet mfl slasktidningar utan föredrar DN, SvD och GP.

  Är någon förvånad över att svenska folket har så lågt förtroende för journalister?

 • Anonym

  Tappar vi inte lite fokus nu! Hur känns det att massmedia kan skapa sig en egen bild på vad som hänt eller händer. Detta utan att ta in olika åsikter. Det verkar som det inte längre behöver vara sant det som skivs. Är det demokrati??? Jag litar inte längre på tidningar/ Tv. Finns det fler som mig?

 • http://twitter.com/motbilder Hampus Eckerman

  Ursäkta? Inte en enda reflektion över att rapporten faktiskt var beställd av Carema själva, betald av dem? Vilken trovärdighet har den då?

 • Mulligan

  Hade dom inte en äldrevårdskandal i socialdemokratiska Norrköping i höstas ? Det äldreboendet drivs av kommunen och jag förmodar att det inte drivs av vinstintresse.

 • Anonym

  Ni är inte bättre själv SvD, titta bara på Juholt-drevet.

 • Anonym

  Ja det är väldigt synd om riskkapitalisterna som ska behöva dras fram i ljuset och schavottera inför pöbeln. Det gick ju så bra tidigare när inte en käft hade en aaning om hur det låg till. 

 • Anonym

  Lawett borde ha en lavett!!
  Som en kretin framhärdar han i sin förvridna föreställningsvärld.
  Vill inte höra sanningen, tål inte sanningen.
  Faktum kvarstår dock! I socialstyrelsens senaste
  rapport är de 20 sämsta äldreboenden i kommunal regi

 • Anonym

  1. hur hög är trovärdigheten (eller sanningen med dina ord) i en ”granskning” beställd och betald av Carema? 
  2. ledarbloggen handlar om pressbevakningen av Carema inte om den kommunala vården. Håll dig till ämnet.

 • Anonym

  Drev, vadå ?

  Är det ett drev när media berättar om gamla människor som får ligga i nerkissade blöjor för att mera pengar skall kunna flyttas till utländska skatteparadis ?

 • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

  Så Carema betalade någon att säga att de utmålades negativt i massmedier under perioden då omänsklig vanvård avslöjades? Och det var värt utrymme i svenska dagbladet? Verkligen?

 • Anonym

  DN kryllar av gamla kommunister, som gör sitt bästa för att förtala allt som drivs i privat regi. DN har noll trovärdighet. Är enbart en megafon för kommunistpropaganda. Carema har som alla verksamheter både duktiga och mindre duktiga anställda. En del gör bra jobb och andra sämre. Vissa borde ha sparken, men det går inte för då får man facket på sig så de blir kvar. Praktiskt taget alla dessa skandaler vare sig det är hos Carema eller hos kommunens äldrevård har sin grund i att vissa medarbetare inte har skött sitt jobb.

 • Anonym

  I socialstyrelsens senaste rapport är de 20 sämsta äldreboenden i kommunal regi !
  Detta sanningen som måste tålas att sägas. Det finns många fler fall av vanvård i
  kommunalt driven äldrevård. Detta gör dock inget – de har ju fått frikort i debatten!!
  Ska man ha någon granskning överhuvudtaget måste alla driftsformer granskas, eller hur?
  Om inte detta görs opartiskt ska det överhuvudftaget inte göras någon granskning!
  Carema har enligt uppgift anmält DN för deras grovt missvisande rapportering!!
  Hoppas de fälls!!
  Något att tänka på i sammanhanget är att ca 30.000/år råkar ut för någon
  form av felbehandling i den landstings/kommunalt drivna vanliga sjukvården.
  Allt ifrån dödsfall till mindre skador förekommer!
  Vad ska vi göra åt dett tycker ni?
  Ingenting kanske – Frikortet i vårddebatten gäller väl även här för det är ju
  kommunal och landstingsdriven vård!!! 
   

 • Anonym

  OK . då tar vi det en gång till. Ledarbloggen anför en av Carema beställd och betald granskning för att påvisa att DN förvanskat eller vinklat sanningen i sin granskning. Bloggen diskuterar tidningens skildring av händelserna och hur balanserad bild den ger. Det har jag kommenterat och inget annat. Den kommunala vården är inte i fokus för den här diskussionen. Slutligen, att skälla sina medmänniskor för kretiner och hota med snytingar, om än i kvasibildad form, tyder ju inte på nån speciellt vidsynt personlighet.

 • Anonym

  1. DN har drevskapandet i sina gener.
  2. Caremas vinstmaximeringsfilosofi hör inte ihop med vård, skola, omsorg och ett effektivt utnyttjande av våra skattepengar. 

 • Pingback: SvD Opinion: ”Domen mot Caremadrevet” | Carema Care-Dokument Inifrån

Brännpunkt
Ett finländskt Natomedlemskap är den sista länken som behövs för att vi ska vara en fullödig del av västvärlden, skriver Hanna Smith och Jarno Limnéll. Brännpunkt

”Regeringen måste stoppa Nya Slussen”

Brännpunkt

Debattörer: Brister i planen.

”EU:s inställning till Putin är alltför mjuk”

Borde tagit djärvare beslut på toppmöte.

”Ryssland för sitt folk bakom ljuset”

DEBATT

Läs fler debattartiklar om ett mer hotfullt Ryssland.

”Därför flyr syrier
just till Sverige”

Forskare: Nya regler ändrar inget.

”Ohållbart med asyl på plats”

INVANDRING

Följ senaste debatten om invandring.

”Oförberedd regering skapar osäkerhet”

BRÄNNPUNKT

Ullenhag (FP): Möten ställs ofta in.

”Rätt att kritisera saudiska sharialagar”

BRÄNNPUNKT

”Olyckligt om Wallström backar.”

”Vi behöver rädda relationen”

SAUDIAVTALET

Fler artiklar – följ hela debatten.

”DNA-analys kan
lyfta cancervård”

Debatt

Genetiker: ”Livsviktigt för patienter.”

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

CANCERVÅRDEN

Så kan mediciner bäst användas

Kan den bästa cancervården ges i Sverige? Vad måste förändras? Följ senaste debattartiklarna!

SvD-läsarna:

”Skrämmande att Skavlan kritiseras”

Om Åkesson-intervju i SVT.

PENSIONERNA:

Nytt tänk krävs kring bromsen

Pensionärer är kritiska till regeringens förslag på mildrad effekt av den så kallade bromsen. Följ debatten om pensionerna!

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Opinion:

Debatten om det brutna Saudiavtalet går vidare och tillhör de mest lästa artiklarna på Opinion. Missade du någon intressant artikel förra veckan? Här är listan på de åtta mest lästa.

TIGGARE

Förbud? Eller härbärgen?

Läs tidigare artiklar. Vem har ansvaret? Vad kan göras?

FLYGBRANSCHEN

Mer debatt om flyget

Strejker, hård konkurrens och en osäker framtid. Följ debatten!

Ledare

Ett hot även mot Sverige

KRÖNIKA

”Om jag blir mördad vet alla vem som gjorde det.”

Grexit stärker euron

OP-ED

Om Grekland kastas ut är det också ett slags framgång

Matförtryckets sluttande plan

KOLUMN

Innehav av nötkött kan ge fem års fängelse

Privat är vänsterns paradexempel

OP-ED

Sverige är ett land med ovanligt få företag i välfärden

Årets skedmatning smakar ovanligt illa

LEDARE

Kostnaderna för rot är inget mot invandringen eller sjuktalen

Försök att ge en tiggare ett vitt jobb

KOLUMN

Regelkrånglet gör det svårt att anställa tiggare

Ivar Arpi tar plats i Svenska Dagbladet

Ivar Arpi efterträder Sanna Rayman som går vidare