Annons

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

Folk och försvars rikskonferens 2012 gick ju av stapeln för ett par veckor sedan i Sälen. Showen stals som bekant av Håkan Juholt, men det pågick även annat där som är värt att uppmärksamma. Det gäller inte minst rikspolischefen Bengt Svenssons samtal, som fortfarande går att beskåda på FoF:s hemsida (Svensson börjar ca 57 minuter in i klippet). Det är ett osedvanligt givande samtal (med moderatorn men mest med Svensson själv) då han säger precis vad han menar och inte krånglar till någonting. Mycket uppfriskande.

En hållpunkt är IT-systemen, de över 800 olika som förhindrar varje form av effektiv polisiär verksamhet, men det är välkänt sedan tidigare. Klart mer intressant då när Svensson talar om det kritiska behovet av att tydliggöra mandaten i organisationen. Flera nivåer hanterar samma frågor, det går inte att driva en effektiv verksamhet på det viset. Det går nog att hitta frågor som ingen har mandat att hantera också, säger Svensson sen. Det är svidande kritik som riktas från rikspolischefen.

Svensson konstaterar sedan att han ju inte får lägga sig i den operativa driften i de olika länsmyndigheterna och att det kan kännas väldigt frustrerande inte minst gällande situationen i Malmö. Han refererar till vad DN:s Peter Wolodarski sagt tidigare om Malmö om ”vissa gator som man inte hanterar… Jag tycker det är skit! Det är bara att se till att vi tar makten över de gatorna. Det är inte så himla svårt. Men det är inte mitt uppdrag…” Det är inte utan viss uppgivenhet det sista slinker ut.

Moderatorn passar på att fråga om han vill centralisera verksamheten, men det vill Svensson inte. Polisen SKA vara lokalt förankrad, säger han, det är oerhört viktigt. Och han har rätt. Men polisen måste också fungera och utföra det uppdrag den är ålagd. När den inte gör det måste ansvar utkrävas. Riktigt så är det inte idag. En av anledningarna till det är just det Svensson pekar ut: otydliga mandat. Polisen måste få en organisation med tydlig mandatfördelning och sedan agera efter den. Först då går det att utkräva ansvar när ingenting fungerar.

Arkiv