Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

I dag är det Floridas tur att rösta om vilken republikan som ska få äran att utmana president Barack Obama i november. Efter att ha förlorat stort i South Carolina har Mitt Romney åter lyckats segla upp som flockledare, medan huvudkonkurrenten Newt Gingrichs kampanj tycks ha säckat ihop för tredje – och kanske sista – gången.

Om Romney vinner så innebär det att han cementerar sin position som favorit, en position som han för bara någon dryg vecka sedan var när att tappa. Gingrich behöver vinna så många röster som möjligt, för att inte ramla ur väljarnas (och inte minst mediernas) blickfång. Men det är också en kamp mot tiden. De båda övriga kandidaterna, den moralkonservative ex-senatorn Rick Santorum och den libertarianske kongressmannen Ron Paul, gör inga särskilt allvarliga försök att vinna i Florida. Båda har dragit vidare till de två av de delstater som står näst i kö, Missouri och Colorado.

Ju längre de båda håller ut, desto sämre för Newt Gingrich. De allra flesta av Santorums anhängare, och många av Pauls, lär i valet mellan Romney och Gingrich föredra den senare. Men som läget nu ser ut är det konservativa blocket splittrat, medan de mer moderata republikanerna nu endast har Romney kvar att rösta på. Så länge spelplanen rymmer dessa fyra talar allt för Romney. Men om en av, eller  båda, de mindre kandidaterna ger upp så får Gingrich en reell chans att bli de konservativa gruppernas enda fanbärare, och då kan det bli svettigt för Romney. Mycket talar därför för att kampen kommer att fortsätta med oförminskad styrka fram till åtminstone den 6 mars, då den så kallade supertisdagen (med tio delstater på spel) äger rum.

Slutligen ett tips: Den som vill läsa mer på svenska om denna komplicerade men spännande process bör absolut avlägga regelbundna besök på den USA-blogg som Mathias Sundin sedan många år driver.

Arkiv