Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Tämligen färska siffror från SCB visar att allt färre LO-medlemmar sympatiserar med S. I november 2011 var det mindre än hälften (48,5) av LO:s medlemmar som skulle röstat på S om det varit val då.

Frågan borde ju infinna sig i LO Borgen på Norrmalm i Stockholm: Är det rimligt att LO:s ledning hänger ihop med ett parti som inte ens hälften av medlemmarna sympatiserar med? Är det för det första försvarligt mot de medlemmar som röstar på helt andra partier och är det, för det andra, verkligen rätt väg för LO för att vända den negativa medlemstrenden?

Medan en av fackets mest kända företrädare tar över Partiet kandiderar ett gäng andra personer för att ta över LO. Den som för tillfället sägs ligga bra till är Tobias Baudin, vice ordförande för Kommunal. Enligt Irene Wennemo har Baudin signalerat (det är finlir i politiken) att LO bör minska sitt umgänge med S.

Den så kallade exponentiella samtiden, att all förändring går allt snabbare, kan kanske komma att märkas även i Partiet och Facket. Förr än någon hade vågat hoppas.

Men verkligheten har sprungit om LO förr. Medlemsskaran speglas dåligt i LO-borgen och den traditionella internrekryteringen gör att uppdragen tillsätts av idel ombudsmän. Om dessa kan säkert sägas mycket, men det är väl knappast i den skaran arbetarrörelsen finner sina främsta förnyare.

Kanske kommer vi att se den paradoxala tillfälligheten att medan en fackpamp tar över Socialdemokraterna, kommer LO att inta en något friare roll?

Arkiv