Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Få ting är så motbjudande som när mat, kläder och andra förnödenheter slängs i stället för att skänkas till dem som behöver det. Så fint då, kan man tycka att Botkyrka kommun vill skänka ”skolmaterial” till barn på Gaza. För att hjälpa dessa utsatta barn som lever svårt under Hamas förtryck, finns ett flertal kanaler att gå via. Det är naturligtvis viktigt att välja hjälporganisation för att försäkra sig om att gåvorna kommer fram till dem som verkligen behöver hjälpen.

När Botkyrka kommun gör det något udda draget och skickar överblivet skolmaterial via organisationen Ship to Gaza är det naiviteten själv som tittar ut ur kommunhuset. Det Moderata kommunalrådet Jimmy Baker skriver på svt.se Debatt om sin kommuns ambition att hjälpa utsatta människor. Han har mycket riktigt uppmärksammat att det kan finnas problem med att vända sig just till den starkt propagandistiska organisationen Ship to Gaza för att sända förnödenheter. Dock håller han inte med om att detta är något som Botkyrka kommun ska behöva ta ställning till:

”Vi, som lokalpolitiker i Botkyrka, bör inte uttrycka några utrikespolitiska värderingar kring organisationen Ship to Gaza och de mål som den organisationen hoppas att uppnå i sina aktioner gentemot staten Israel. En sådan diskussion hör inte hemma vare sig i vår kommunstyrelse eller i vårt kommunfullmäktige.”

Men det är just precis den diskussionen som Baker och hans kollegor i Botkyrka borde ta. Om Baker & C:o inte ska ”uttrycka några utrikespolitiska värderingar”, det vill säga vara neutrala i fråga om Gaza, är det orimligt att stödja just organisationen Ship to Gaza. Företrädare för organisationen har uttryckligen sagt att de har en politisk politisk agenda och att deras organisation vill driva opinion.

När Ship to Gaza senast begav sig, erbjöd Israel att landvägen föra konvojens last till Gaza. Detta för att garantera sin egen säkerhet och tillse att förnödenheterna kom fram. Ship to Gaza avstod naturligtvis och seglade vidare.

Bästa herrar kommunalråd i Botkyrka! Om er ambition är att hjälpa nödställda, helst i Gaza och utan att ”uttrycka några utrikespolitiska värderingar” bör ni vända er till någon annan organisation än Ship to Gaza.

Ett förslag är www.pmu.se

 

 

Arkiv