Ledarbloggen

SvD

SvD

Claes Arvidsson berör i sin ledarartikel 16 januari hemvärnet/nationella skyddsstyrkornas situation. Hemvärnet/Nationella Skyddstyrkornas framtida roll behöver debatteras. Med sin representation i hela landet så är de en viktig del av försvaret av Sverige. De står också för en folklig förankring och delaktighet. Denna dimension är oerhört viktig.

Hemvärnet/Nationella skyddsstyrkorna kan ges en starkare roll i framtiden på bl a följande sätt :

– Överför ansvaret för beredskapspolisen till Hemvärnet/Nationella skyddsstyrkorna.
– Låt Hemvärnet/Nationella Skyddsstyrkorna genom en förändring i gällande regler också vara skyldig att stå till förfogande vid civila olyckor och katastrofer.
– Ge de s k tidvist anställda soldaterna inom försvarsmakten en grundläggande placering i Hemvärnet/Nationella Skyddsstyrkorna. Totalt skulle det innebära cirka 10.000 nya befattningar ni organisationen.

Dessa tre åtgärder skulle innebära en rejäl förstärkning och statusförhöjning av Hemvärnet/Nationella Skyddsstyrkorna. Inom försvarsmakten får vi inte ha en situation som kan upplevas som om det finns ett A, B och ett C-lag. Vi måste också skapa ett flöde mellan försvarsmaktens förband som ska omfatta 6.700 yrkessoldater och 9.200 tidvist anställda soldater och Hemvärnet/Nationella skyddsstyrkorna.

Genom att ge de tidvist anställdas soldaterna en bas  i Hemvärnet/Nationella Skyddstyrkorna kan deras kompetens komma organisationen till del och tvärtom. Den nya personalförsörjningen kan då vridas i en riktning där det finns en koppling till en bredare folklig förankring. Perspektivet på att försvaret av Sverige börjar i Sverige och ingen annanstans blir också tydligare.

Vi som försvarspolitiker måste nu våga söka nya vägar som utvecklar försvaret och förbättrar det. Den nya personalförsörjningen innehåller många svaga punkter som vi måste våga uppmärksamma och i konsekvens med det lägga alternativa förslag. Riksdagens försvarsutskott måste därför aktivt följa upp det nya systemet.

Peter Hultqvist (s)
Ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Arkiv

Fler bloggar