Annons

Ledarbloggen

Daniel Persson

Daniel Persson

I det första avsnittet av Clive Extons serie ”Jeeves and Wooster” från 1990 (-1994), baserad på P. G. Wodehouses Jeevesböcker och med Stephen Fry och Hugh Laurie i huvudrollerna, avlossar Aunt Agatha följande mördande salva riktad mot Bertie Wooster:

It is young men like you who make people with the future of the race at heart despair.

Ungefär samma känsla drabbar, eller bör åtminstone drabba, den som läser artikeln ”Vårt nyårslöfte till medlemmarna” av Rasmus Törnblom och Emil Eriksson, ledamöter av MUF:s förbundsstyrelse.

De konstaterar att de måste prioritera bland frågorna, man kan inte driva alla frågor, och de anser att jobb och skola är de viktigaste frågorna. Den biten kan man gott acceptera, inget fel i det. Det är två viktiga områden som är synnerligen viktiga för MUF:s medlemmar.

Deras första önskan är att återta skolpolitiken från Folkpartiet. Flumskolan var dålig men Björklunds ”batongskola” är jobbig. En kunskapsskola med mycket valfrihet hamnar därför högst upp på önskelistan. Det är dock minst sagt makabert att vilja ta över skolpolitiken efter att tidigare i artikeln ha skrivit följande:

För vår del innebär detta färre grubblerier över vad döda gamla överklassgubbar från andra århundraden tyckte och tänkte – oavsett om de var poeter, filosofer eller författare.

En mer antiintellektuell inställning är svår att hitta. Det är ett uttryck för ett rent förakt för allt vad kunskap och lärande innebär, ett stridsrop för att uppfinna hjulet om och om igen till världens ände. Om Moderaterna med visst fog påstås sakna ambitioner och visioner är det åtminstone ingenting mot ungdomsförbundet. Vad hände med bildning som ideal? Hur kan någon först kasta ur sig ovanstående för att sedan påstå sig vilja bygga en kunskapsskola? Det är ofattbart.

Om detta är MUF:s ambitioner tjänar deras medlemmar och resten av samhället mer på att de avhåller sig från verklig verksamhet. Framtiden ser just nu allt annat än ljus ut. Förhoppningsvis kan dock andra inom MUF visa att det här inte är förbundets linje.

Tillägg: Glädjande nog kommer Thomas Gür, regelbunden kolumnist på ledarsidan, att tala på temat ”Varför ungdomar bör läsa gamla döda filosofer” när MUF Stockholm inviger sitt nya bibliotek i nästa vecka.

Arkiv